Linkovi

Novi slučajevi dečje paralize u Nigeriji


Deca u Kavo Kanou u Nigeriji primaju vakcinu protiv dečije paralize

Nigerija se spremala da proslavi drugu godišnjicu bez zabeleženih slučajeva dečje paralize kada je vlada ove nedelje izvestila da je dvoje dece paralisano tom bolešću. Zemlja sada planria masovni program vakcinacije koji će početi u ponedeljak.

Virus dečje paralize je ponovo pogodio Nigeriju. To je poslednja zemlja u Africi u kojoj taj opasni virus postoji. Sada je na severu, dvoje dece paralisano za ceo život.

Ekstremisti Boko Harama su učinili vakcinaciju opasnom u severnom delu zemlje.

Dr. Muhamed Ali Pate je pomogao da se učvrsti poverenje kod plemenskih lidera i nastavlja da radi na iskorenjivanju dečje paralize u njegovoj domovini.

“To poverenje smo održali. Čigan fondacija, uz podršku Fondacije Bila i Melinde Gejts, i dalje radi na angažovanju zajednice preko tradicionalnih lidera na severu u primarnoj zdravstvenoj nezi i iskorenjivanju dečje paralize. To će se nastaviti.”

Partneri Nigerije su udvostručili podršku toj zemlji u iskorenjivanju dečije paralize. Džon Vertifej iz Američkih centara za kontrolu bolesti (CDC) je razgovarao sa GA putem Skajpa:

“Rezultat promena zasnovanih tokom poslednjih nekoliko godina u programu za borbu protiv dečje paralize u Nigeriji je veoma profesionalna operacija koja je u stanju da pruži odgovor”.

I mada je u Nigeriji zabeleženo nazadovanje, svet je veoma blizu iskorenjivanja dečje paralize. Ove godine je Izvešteno o samo 23 slučaja do sada. U jednom trenutku pre sedamdeset godina, dečja paraliza bi usmrtila ili paralisala pola miliona ljudi godišnje. Samo dve zemlje su izvestile o novoj pojavi dečje paralize: Pakistan i Avganistan. Dr. Pate ukazuje da je nastojanje da se iskoreni dečja paraliza primer onoga što globalno partnerstvo može da postigne.

XS
SM
MD
LG