Linkovi

Svet na pragu iskorenjivanja dečje paralize


Nikada ranije se nije dogodilo da tako malo dece na svetu boluje od dečje paralize. Pa opet, dok obeležavamo Svetski dan borbe protiv dečje paralize, oni koji se trude da iskorene virus kažu da je vreme da se pojačaju kampanje za vakcinaciju protiv polija.

Ako se to dogodi, ova bolest bi mogla da bude iskorenjena do 2019. godine.

Pre samo tri godine, u Nigeriji je bilo više od polovine ukupnog broja slučajeva dečje paralize na svetu. Ove godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je Nigeriju sa liste zemalja u kojima postoji epidema dečje paralize.

“Ni jedan novi slučaj dečje paralize u Africi za 12 meseci je ogromno dostignuće”, kaže Elijas Duri iz Svetske zdravstvene organizacije.

Pokret za iskorenjivanje dečje paralize ili polija započela je pre 30 godina organzacija Rotari, koja je prihvatila tu misiju. Kerol Pandak iz Rotarija govorila je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Napravili smo neverovatan progres u naporima da se iskoreni dečja paraliza i ovo je veoma uzbudljiv trenutak da budete deo tih napora”.

Ono što je počelo kao napor jedne organizacije, sada je globalni pokret.

“To su zaista koodrinisani napori, ne samo sa partnerima, vladinim radnicima, hiljadama i hiljadama zdravstvenih radnika koji tamo vakcinišu decu”, kaže Kerol Pandak.

Rotariju su se pridružili UNICEF, Svetska zdravstvena organizacija, Fondacija Bila i Melinde Gejts, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, vlade, volonteri i drugi.

“Ako pogledate u poslednjih šest meseci, na globalnom nivou, bilo je samo 16 slučajeva polija. To je bolest koja je nekada pogađala hiljadu dece dnevno”, ističe Elijas Duri.

Pre trideset godina, divlji virus dečje paralize postojao je u 125 zemalja. Sada se taj broj smanjio na dve - Avganistan i Pakistan.

“To je jedino mesto na svetu u kojem divlji virus polija i dalje postoji. Ukoliko ga tamo iskorenimo, završili smo sa divljim polio virusom”, ističe Džej Venger iz Fondacije Bila i Melinde Gejts.

“Glavni izazov je da stignemo do dece koju stalno hronično ne uspevamo da pronađemo. Zaista je važno da se usmerimo na dece koja su u nepristupačnim oblastima ili su izostavljena iz bilo kojeg drugog razloga”, navodi Kerol Pandak.

Drugi izazov je sprečavanje preterane opuštenosti zbog trenutnog uspeha, jer dečja paraliza takođe može da se pojavi u zemljama u kojima nije vakcinisano dovoljno dece. Programi imunizacije moraju da budu nastavljeni dok se ne osigura da ni jedno dete na svetu nije dobilo dečju paralizu u periodu od najmanje tri godine. Tek tada, polio će biti deo istorije.

XS
SM
MD
LG