Linkovi

Vilton Gregori - prvi afroamerički kardinal i aktivista za ljudska prava


Vilton Gregori - prvi afroamerički kardinal
Vilton Gregori - prvi afroamerički kardinal

Papa Franja rekao je u nedelju da će imenovati 13 novih kardinala iz osam zemalja, među kojima je i prvi Afroamerikanac - Vilton Gregori, progresivni nadbiskup prestonice Vašingtona, prenosi Rojters.

Papa je u nenajavljenom obraćanju u nedelju rekao da je Gregori izabran sa drugima iz Ruande, Filipina i drugih zemalja da nosi crvenu kardinalsku kapu.

Gregori je za prvog afromaeričkog nadbiskupa Vašingtona imenovan 2019. godine, a napuniće 73 godine samo nekoliko dana nakon ceremonije imenovanja novih kardinala narednog meseca.

U javnosti je poznat po tome što je kritikovao fotografisanje predsednika Donalda Trampa sa Biblijom ispred crkve u Vašingtonu, nakon što je policija upotrebila suzavac da rastera demonstrante tokom protesta u junu, prenosi agencija Rojters.

Istaknuti aktivista za ljudska prava, Gregori je govorio i o smrti Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je preminuo u Mineapolisu nakon što mu je beli policajac gotovo devet minuta držao koleno na vratu.

Gregori je takođe predvodio napore da se oštro odgovori na seksualne skandale u Rimokatoličkoj crkvi i jačao crkvenu politiku nulte tolernacije.

Vodeće katoličke organizacije pozdravile su izbor Gregorija za kardinala i poručile da papa Franja šalje jasnu poruku "dok je naša zemlja u procesu suočavanja sa sistemskim rasizmom, a milioni poručuju da su Životi crnaca važni", rekao je Džoni Zokovič, izvršni direktor nacionalne katoličke organizacije za mir i pradvu "Paks Kristi SAD", sa sedištem u američkoj prestonici.

Izbor Gregorija pozdravio je i nadbiskup iz Los Anđelesa Hoze Gomez, predsednik Američke konferencije katoličkih biskupa.

"Papa Franja šalje snažnu poruku nade i inkluzivnosti Crkvi Sjedinjeniih Država", saopštio je Gomez.

XS
SM
MD
LG