Linkovi

Više od hiljadu učenika u Džordžiji u karantinu dok se nastavlja debata o školama


Roditelji iz školskog okruga Čeroki u Džordžiji drže miting podrške odluci školskih vlasti da ponovo otvore škole za vreme pandemije, 11. avgusta 2020. (Foto: Reuters/Dustin Chambers)

Više od hiljadu đaka i nastavnika trenutno je u karantinu u Džordžiji, državi u kojoj je registrovan najveći broj dnevnih slučajeva koronavirusa od početka pandemije. Desetine učenika testirane su pozitivne tokom prvih nekoliko dana nastave, zbog čega više od hiljadu sada mora da bude u izolaciji u svojim kućama.

Na nedavnim fotografijama vide se đaci kako sede zajedno, hodaju blizu jedni drugih, pa čak i učestvuju u protivpožarnoj vežbi bez socijalne distance.

Odluka da se đaci vrate u učionice podstiče debate širom Amerike. Jedan školski okrug u Nju Džersiju prešao je potpuno na onlajn nastavu zbog manjka nastavnika. 375 nastavnika kaže da se neće vratiti u učionicu zbog straha od Kovida 19.

Više od hiljadu đaka u Džordžiji u izolaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Isti strah se oseća u Teksasu. Nastavnica Rebeka Ašer, koja predaje deci uzrasta od šestog do osmog razreda, podnela je ostavku na sastanku školskog odbora.

"Nisam smatrala da školski okrug ima adekvatne planove da zaštiti učenike i nastavnike”.

Međutim u ovom predgrađu Detroita - gde školski okrug naginje ka virtuelnom učenju, roditelji zahtevaju “časove uživo”.

"Jednostavno je suviše teško da deca uče onlajn”, kaže jedna majka, učesnica protesta.

Slična scena je viđena u Finiksu u Arizoni…

"Niko ne želi nikoga da ugrozi, ali moramo da razmišljamo o sveukupnom zdravlju deteta”, ističe mlada nastavnica koja se zalaže za fizički povratak u škole.

Đaci nose maske da spreče širenje Kovida 19 u školi u Godliju, u Teksasu
Đaci nose maske da spreče širenje Kovida 19 u školi u Godliju, u Teksasu

Na Floridi, zvaničnici su prijavili najviše smrtnih slučajeva do sada u jednom danu - najmanje 277. Rekordan broj je takođe registrovan u susednoj Džordžiji.

Ali na nacionalnom nivou ima ohrabrujućih vesti - opada broj smrtnih slučajeva i infekcija, a ponedeljak je bio prvi dan od juna da nisu postavljeni nikakvi rekordi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG