Linkovi

Veganska moda: Lepota bez okrutnosti


Svrha takozvane veganske mode je nošenje odeće i obuće čija izrada nije podrazumevala okrutnosti prema životinjama
Svrha takozvane veganske mode je nošenje odeće i obuće čija izrada nije podrazumevala okrutnosti prema životinjama

U Los Anđelesu, najvećem kalifornijskom gradu - centru kulturnih i zabavnih dešavanja, sve je popularnija moda koju ne čine proizvodi od sirovina životinjskog porekla. Svrha takozvane veganske mode je nošenje odeće i obuće čija izrada nije podrazumevala okrutnosti prema životinjama. Sintija Arkas, dizajnerka iz Kalifornije, posvetila se izradi patika od starih materijala koji se u potpunosti mogu reciklirati. Na to je, kako kaže, inspirisao sin.

"On je postavljao brojna pitanja i jedno od njih je bilo – zašto traćimo resurse? Zašto trošimo toliko vode? I zbog tih njegovih pitanja počela sam da razmišljam kako bi mogli da uradimo stvari drugačije", kaže Sintija Arkas - osnivačica modne kompanije Arkas ber (Arkas bear).

Tako se rodio novi brend - patike napravljene od recikliranih materijala. Te eko - podobne patike, mada dostupne u brojnim bojama nikada nisu farbane, napravljene su od recikliranih materijala slične boje.

“Dok farbate, koristite vodu, hemikalije i ja sam pokušala da sve to izbalansiram. Odlučili smo da pravimo održive patike od reciklirane gume i pamuka kao i plastičnih boca. Unutrašnji deo patike je veoma udoban, a napravljen je od vlakana kokosovog oraha. “

Dok farbate, koristite vodu, hemikalije i ja sam pokušala da sve to izbalansiram: Sintija Arkas
Dok farbate, koristite vodu, hemikalije i ja sam pokušala da sve to izbalansiram: Sintija Arkas

Stara obuća, deformisana i bezbojna prerađuje se u dizajnerske cipele.

“Cipele su napravljene od gume, komada starih đonova i trebalo je da završe na otpadu. Odlučili smo da ih ponovo upotrebimo u našoj proizvodnji", podvlači ta dizajnerka.

Arkas patike su bile u fokusu tokom nedavno održane veganske modne nedelje u Los Anđelesu. Sintija Arkas, ali i drugi dizajneri, žele da se postaraju da eko - podobno nužno ne znači i ružno.

Veliki deo veganske odeće i cipela se prodaje po visokoj ceni i postoji čitav niz stilova od kojih se može izabrati adekvatan artikal.

Rebeka Mink, dizajnerka je i stilistkinja, koja pravi veganske cipele za holivudske zvezde već više od 20 godina. Jabuke, ananasi, pečurke, materijali koje koristi, prilično su nekonvecionalni u industriji obuće.

"Bila sam stilistkinja za slavne ličnosti. Sastavljala sam kombinacije za oblačenje i kupovala mesečno cipele u vrednosti od deset do petnaest hiljada dolara. Htela sam da pronađem način da napravim verziju koja nije od kože i u čiju proizvodnju nije uključena okrutnost prema životinjama, a istovremeno imate neverovatan osećaj udobnosti i modnog dizajna. I rešila sam da to uradim sama", ukazuje Rebeka Mink.

Htela sam da pronađem način da napravim verziju koja nije od kože i u čiju proizvodnju nije uključena okrutnost prema životinjama: Rebeka Mink
Htela sam da pronađem način da napravim verziju koja nije od kože i u čiju proizvodnju nije uključena okrutnost prema životinjama: Rebeka Mink

Međutim, visoka cena je tipična za obuću koja nije proizvedena od uobičajenih sirovina. Ipak, održivost čovekove sredine i ekološka primerenost sastavni su deo te mode - pa se kompanije koje proizvode takvu obuću ne žale na nedostatak mušterija.

“Obične kompanije za obuću gube mušterije dok veganske cipele stiču nove poklonike. Jer ono od čega su napravljene nije tek puki modni trend", ukazuje Sintija Arkas iz kompanije Arkas ber.

Deluje da su, za sada, veganske cipele izgleda isključivo američka stvar. Evropske zemlje su i dalje okrenute kožnim. Stoga većina nekonvecionalnih dizajnera radi isključivo u Americi gde znaju da će njihova roba imati kupce.

XS
SM
MD
LG