Linkovi

Zdrava hrana u Volmartu


Predsednik i izvršni direktor Volmarta Bil Sajmon i Prva dama SAD Mišel Obama
Predsednik i izvršni direktor Volmarta Bil Sajmon i Prva dama SAD Mišel Obama

Prva dama Mišel Obama i kompanija Volmart pokrenuli su program namenjen poboljšanju nutritivnog sadržaja američke hrane i njenoj većoj dostupnosti za milione Amerikanaca. Inicijativa je deo kampanje prve dame za promovisanje zdravije ishrane za decu u Sjedinjenim Državama.

Volmart, najveći trgovinski lanac na svetu, saopštio je da će promeniti sadržaj hiljada prehrambenih proizvoda kako bi ih učinio zdravijim. Planirano je smanjenje količine soli i šećera u hrani do 2015., smanjenje cena proizvoda i promovisanje zdravijih artikala. Andrea Tomas je potpredsednica Volmarta.

„Mi u Volmartu ne verujemo da bi bilo koja mušterija, odnosno bilo koji Amerikanac, trebalo da bira izmedju onoga što je realno dostupno i onoga što je zdravije za porodicu“.

Veliki broj proizvodjača hrane, uključujući Kraft i Pepsi, saopštili su da će smanjti količinu soli u svojim proizvodima, prošle godine. Kao najveći distributer hrane u Sjedinjenim Dražavama, Volmart ima značajan uticaj na pravila svojih snabdevača.

Inicijativa je deo napora Prve dame Mišel Obama za suzbijanje dečje gojaznosti u Sjedinjenim Državama. Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, supruga predsednika nazvala je napore Volmarta velikom pobedom za sve Amerikance.

Kada deca konzumiraju te proizvode svakog dana, smanjenje količine šećera, soli i masti može zaista da doprinese. Kada su zdravije opcije konačno dostupne, to može da utiče na svaki obrok koji deca uzimaju, bilo da je dodato voće za doručak, žitarice za ručak ili više povrća za večeru.“

Mišel Obama rekla je da bi pokretanje Volmartove kampanje moglo da dovede do promene na tržištu, ističući da 140 miliona ljudi koji kupuju u tim prodavnicama svake nedelje.

Ne nadam se samo zbog onoga što ova kompanija čini za zdravlje naše dece. Osećam nadu i za ono što mi kao nacija možemo da uradimo. I što je još važnije, osećam nadu za ono što mi kao pojedinci, kao roditelji, možemo da učinimo. To je najvažnije“.

Mišel Obama nekada je bila članica upravnog odbora Volmarta, ali je podnela ostavku 2007. godine. Ta odluka usledila je samo nekoliko dana nakon što je njen suprug u predsedničkoj kampanji izjavio da on ne bi kupovao u Volmartu zbog neadekvatnih plata i beneficija za zaposlene u kompaniji.

XS
SM
MD
LG