Linkovi

Začinima protiv raka


Šef kuhinje u Atlanti Hans Rufert
Šef kuhinje u Atlanti Hans Rufert

Dok su istraživači širom sveta i dalje u potrazi za novim, boljim tretmanima za lečenje raka, sve je više dokaza da jednostavne promene u ishrani i načinu života u mnogim slučajevima, sprečavaju tu bolest. Negativni efekti pušenja su već dobro poznati, ali mnogi lekari kažu da loše navike u ishrani, nedostatak vežbanja, gojaznost i stresan život takođe mogu biti veliki faktor rizika.Jedan naučnik čak kaže da i malo začinjena hrana može pomoći.

U istraživačkoj laboratoriji bolnice za lečenje raka “M.D. Anderson” u Hjustonu doktor Barat Agarval proučava medicinsku upotrebu začina - poput turmerika ili kurkume, koju je jeo kada je živeo u rodnoj Indiji.

“Ovaj začin se koristi svakodnevno i služi kao konzervans za meso jer ima anti-fungalna, anti-bakterijska i anti-virusna svojstva.”

Veliki deo njegovog istraživanja fokusiran je na kurkumu, vrstu đumbira, i na njen glavni sastojak - kurkumin, koji je i glavni sastojak kari sosa. Dokazano je da je kurkumin efikasan u smanjivanju kancerogenih tumora. I dok su pojedini lekari skeptični da bi začini mogli da se koriste za lečenje raka, Agarval ne odustaje. On kaže da sada i istraživanja nekih njegovih kolega daju dobre rezultate.

“Prošle godine je u najmanje šest kliničkih ispitivanja otvrđeno da je samo 100 miligrama kurkumina dovoljno da smanji sve bio-markere za upale kod pacijenata. Ovi eksperimenti nisu rađeni na pacovima ili miševima.”

Međutim Agarval naglašava da ni kurkumin ni bilo koja druga hrana nemaju to magično svojstvo da zaustave rak. On se zalaže za umerenu ishranu i način života kao i upotrebu različitih prirodnih namirnica.

“Postoji 800 različitih prehrambenih artikala. 800,... a prosečni Amerikanac ne jede više od 10. Dakle potrebna je raznovrsnost u ishrani.“

Agarvalov pristup zagovara i Hans Rufert, šef kuhinje u Atlanti koji je na nedavnoj Konferenciji osoba koje su preživele rak, u Hjustonu, prikazao veštinu pravljenja salata. Rufert je veliki zagovornik upotrebe svežih sastojaka i u pravljenju svojih specijaliteta i uzima recepte kuhinja širom sveta.

“Mislim da svaki dobar šef neprestalno uči o različitim kulturama, zatličitim kuhinjama i iz njih uzima ono najbolje.”

Međutim ono što Ruferta posebno interesuje je zdrava ishrana. Rufert je izlečen od raka. Odstranjen mu je želudac i deo jednjaka. On priznaje da u tome ima malo ironije ali tim više je kako kaže njegova poruka snažnija.

“Ja znam kako izgleda radijacija, znam šta su hemoterapija, operacije... zato kada vam kažem da će vam ova hrana koristiti to ne kažem zato što sam pročitao u knjigama. Govorim vam iz ličnog iskustva.”

Barat Agarval misli da bi istraživanje hemijskog sastava hrane i začina bilo puno korisnije u sprečavanju pojave raka nego skupa istraživanja genetskih faktora.

“Geni su u nama bez obzira na sve. Prema tome mi ne možemo da ih promenimo, a novac se troši upravo na to”.

Agarval ističe da se odavno zna da sastojci poput kurkumina pomažu zdravlju.

“Prirodna jedinjenja su veoma dobra, koriste se već hiljadama godina i jeftina su.”

A u svetlu ekonomske krize i produženog životnog veka bebi-bumera kojima će u godinama koje predstoje biti potrebna sve veća medicinska nega smanjenje budžetskih izdataka je važna stavka.

XS
SM
MD
LG