Linkovi

Arizona odaje počast senatoru Mekejnu


Kadeti američkih mornaričkih "foka" prolaze pored sanduka odajući počast senatoru Džonu Mekejnu, u glavnom gradu Arizone, Feniksu, 29. avgusta 2018.

Stanovnici Arizone čekaju u redovima kako bi odali poštu senatoru Džonu Mekejnu, čije je telo položeno u zgradi državne skupštine u Feniksu. Mekejn je tek treća osoba u poslednjih 40 godina čiji posmrtni ostaci su izloženi u državnoj skupštini Arizone.

Uticajni senator preminuo je u subotu od tumora na mozgu, a memorijalne službe u njegovu čast biće održavane i narednih dana, sve do sahrane u nedelju.

Posmrtni ostaci jednog od najuticajnijih američki politačara izloženi su u sredu u državnoj skupštini u Feniksu, gdje će se od njega oprostiti prijatelji i građani koje je u Senatu zastupao više od 30 godina.

"Bio je izuzetan čovjek koji nije dozvoljavao da ga išta spriječi u poslu", rekla je žena čekajući da oda počast preminulom senatoru.

Sindi Mekejn, udovica senatora Džona Mekejna, stoji nad njegovim sandukom tokom ceremonije opraštanja, u Feniksu, Arizona, 29. avgusta 2018.
Sindi Mekejn, udovica senatora Džona Mekejna, stoji nad njegovim sandukom tokom ceremonije opraštanja, u Feniksu, Arizona, 29. avgusta 2018.

Mekejn je u subotu izgubio jednogodišnju bitku sa tomorom na mozgu. Njegov bliski prijatelj i bivši menadžer kampanje Rik Dejvis za CNN je govorio o senatorovim poslednjim danima: "Vidio sam šta je bolest uradila njegovom tijelu, ali su mu duh i um ostali snažni do kraja. Zaista nam je bio inspiracija".

Ovo je samo prva od nekoliko memorijalnih služba u Mekejnovu počast. Još jedan njegov prijatelj i kolega, senator Lindzi Grejem u Senatu je pozvao da se se nastavi tamo gdje je Mekejn stao.

"Ako želite da pomognete zemlji, budite kao Džon Mekejn. U svima nama ima malo Džona Mekejna, što može da učini ovu naciju izuzetnom", rekao je Grejm.

Posmrtni ostaci američkog senatora u četvrtak će biti prebačeni u američku prijestonicu u izloženi u zgradi Kongresa, pre memorijalne službe u subotu u Nacionalnoj katedrali i sahrane u nedelju u Anapolisu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG