Linkovi

Dirljivi govori na komemoraciji Džonu Mekejnu u Arizoni


Bivši potpredsednik Džo Bajden na komemoraciji Džonu Mekejnu u Arizoni

U crkvi u Arizoni održana je memorijalna služba za preminulog senatora Džona Mekejna na kojoj su govorili njegovi bliski prijatelji i saradnici, među njima bivši potpredsednik SAD Džo Bajden.

Mekejna su se prisećali kao “istinskog američkog heroja”, “užasnog vozača sa čudnim smislom za humor i ljubitelja dobre rasprave”.

Na memorijalnoj službi je bilo oko 3500 ljudi. U prvi redovima sedeli su Mekejnova supruga Sindi i njegova deca, a službi je prisustvovalo i 24-oro aktuelnih i četvoro bivših senatora i lidera iz Arizone.

Prijatelj i saradnik preminulog senatora Džo Bajden održao je dirljiv govor i prisetio se “radosti na Mekejnovom licu kada je trebalo da izađe za govornicu u Senatu i započne raspravu”. Demokrata Bajden je rekao da je Mekejna gledao kao brata i da su imali “mnogo porodičnih svađa”.

Memorijalna služba u crkvi u Arizoni za preminulog senatora Džona Mekejna
Memorijalna služba u crkvi u Arizoni za preminulog senatora Džona Mekejna

​Bajden je istakao da Džon Mekejn “nije mogao da podnese zloupotrebu vlasti, da je bio otelotvorenje dostojanstva i poštovanja i da je verovao u izvorne američke vrednosti”.

Bivši potpredsednik je u nekim momentima bio na ivici suza. Prisetio se i svog sina koji je takođe preminuo od tumora na mozgu I rekao da je to “brutalno, nemilosrdno i neoprostivo”.

Bivši potpredsednik Džo Bajden na komemoraciji Džonu Mekejnu
Bivši potpredsednik Džo Bajden na komemoraciji Džonu Mekejnu

​Mekejnov bivši šef osoblja Grant Vuds nasmejao je prisutne na službi pričama o Mekejnovoj “očajnoj vožnji” i smislu za humor.

Predsednik kompanije “Raza Development Fund” Tomi Espinoza nazvao je Mekejna “jednim od najvećih američkih heroja današnjice”, dok ga je pastor u crkvi Noe Garsija nazvao “istinskim američkim herojem”.

Počasna garda iznosi kovčeg sa telom Džona Mekejna iz crkve u Arizoni
Počasna garda iznosi kovčeg sa telom Džona Mekejna iz crkve u Arizoni

Posle govora, kovčeg sa Mekejnovim telom iz crkve je iznela počasna garda uz pesmu Frenka Sinatre “My Way”.

Telo senatora Džona Mekejna biće izloženo u zgradi Kongresa u petak. U subotu će biti održana memorijalna služba u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, a sahrana će biti na groblju Pomorske akademije u Anapolisu u nedelju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG