Linkovi

Usporavanje pogađa i svetsku prestonicu veleprodaje


Prodavac uređuje policu u tržnom centru u Jivuu
Prodavac uređuje policu u tržnom centru u Jivuu

Jivu je poznati kao svetska prijestonica veleprodaje. Gotovo sve što se proizvodi u Kini može da se nađe i kupi u tom gradu. Dok se usporavanje kineske ekonomije nastavlja, prodavci u tom planinskom, trgovinskom mjestu kažu da trpe posljedice, ali i da pronalaze načine da se izvuku iz teškog perioda.

Porodica Henrija Kua već decenijama pravi proizvode od porcelana. Međutim, tokom protekle dvije godine, prodaja je naglo pala, za oko 20 odsto. Da bi nastavio da posluje, Ku smanjuje troškove proizvodnje i pakovanja, pa čak i svoj profit.

“Naše mušterije se takođe nalaze u teškoj situaciji, zbog čega pokušavamo da ograničimo profit da bi mogli da nastavimo da poslujemo”.

Da bi zaštitio svoj biznis, Henri Ku takođe pravi specifične proizvode koji su privlačni mušterijama na Bliskom istoku i u Evropi.

“Morate stalno da budete inovativni. Ako to ne radite, zaostaćete na tržištu”.

Za pojedine, tržište malih proizvoda u Jivuu je jedinstveno utočište od teških posljedica usporavanje kineske ekonomije. Ovaj ogroman tržni centar proteže se na nekoliko kilometara i obuhvata više od 60 hiljada lokala. Ako bi proveli najmanje tri minuta u svakoj prodavnici, trebalo bi vam više od godinu da obiđete cijeli objekat.

Zbog toga pomaže kreativnost. S obzirom na to da trgovina posustaje, pojedinci, poput dizajnera satova Zonga Fanžonga, smatraju da je internet ključan.

“Koristimo vebsajtove poput 'TMall' i 'Taobao', što nam je pomoglo da se nadoknade određeni gubici. Trgovina u inostranstvu je značajno pala prošle godine, za čak 30 do 50 odsto”.

Takođe je važno imati lojalne mušterije i adapirati se na njihove promjenljive navike, na tržištu koje se sve više sužava. Biznis Boba Šua ne nalazi se u tržnom centru, već na drugoj lokaciji u gradu. Tokom proteklih nekoliko godina, Šuov profit raste, zbog čega on ima drugačiji stav o krizi.

“Sve zavisi od vas i od toga kako poslujete. Tačno je da je većina ljudi u teškoj situaciji. Međutim, svijet je velik i pruža mnogo šansi, i to u svakoj industriji”.

U to polaže nadu i Jivu. Da uprkos izazovima, mogu da se pronađu načini za dalji razvoj biznisa.

XS
SM
MD
LG