Linkovi

MMF: Svetski ekonomski rast prespor


Međunarodni monetarni fond umanjio prognozu napretka globalne privrede i pozvao nacionalne lidere da se pripreme za suočavanje sa ekonomskim teškoćama, upozoravajući da krhka svetska ekonomija ne ostavlja "mnogo porostora za greške"...

Glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Moris Obstfelt kaže da je da je svetski ekonomski rast "prespor već predugo", ali i da bi i takva "razočaravajuća" stopa rasta mogla da se pogorša.

U najnovijem izveštaju, MMF predviđa da će svetski ekonomski rast biti 3,2 odsto, što je za 0,2 odsto manje od prvobitne procene.

Mračna prognoza objavljena je naposredno pred redovno okupljanje ekonomskih i finansijskih zvaničnika iz svih krajeva sveta u Vašingtonu pred ovonedeljno zasedanje Svetske banke, MMF-a i Grupe 20.

Istraživači te finansijske institucije takođe navode da će američka, japanska, ekonomija Evropske unije i podsharske Afrike rasti sporije nego što se ranije očekivalo, dok bi Kina trebalo da zabeleži nešto brži rast od prethodne procene.

MMF navodi da su zbog globalne finansijske turbulencije tokom poslednjih meseci investitori postali još zabrinutiji i oprezniji, da je dolazilo do naglog prodavanja rizičnih deonica, povećanja kamatnih stopa za zemlje sa tržištima u usponu i velikog pada cena nafte i drugih sirovina.

Postojana "nestabilnost zbog nasilja" u brojnim zemljama, među kojima se ističe Sirija, dovela je do "humanitarne katastrofe", pošto milioni izbeglica napuštaju svoje domove u potrazi za bezbednijim životom na drugom mestu.

Autori izveštaja navode da je veliki priliv izbeglica u Evropu, u paru sa drugim ekonomskim teškoćama, izazvao porast "unutrašnjeg nacionalizma", koji škodi ekonomskoj integraciji. U izveštaju se takođe navodi zabrinutost od mogućeg protivljena slobodnoj trgovini u SAD.

Stručnjaci MMF-a pozivaju zakonodavce širom sveta da iskoriste trenutne niske kamatne stope da investiraju u infrastrukturu i istraživanje, čime bi momentalno i na dui rok podstakli rast i otvaranje radnih mesta.

MMF je takođe pozvao nacionalne lidere da se pripreme za suočavanje sa ekonomskim teškoćama, upozoravajući da krhka globalna ekonomija ne ostavlja "mnogo porostora za greške".

XS
SM
MD
LG