Linkovi

Uspešna turneja Beogradske filharmonije


Uspešna americka turneja Beogradske filharmonije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Uspešna americka turneja Beogradske filharmonije

Prvo gostovanje orkestra u SAD od osnivanja pre 91 godine naišlo na odličan odziv publike u četiri grada na istočnoj obali SAD...

Posle Čikaga i Klivlenda, Begradska filharmonija gostovala je u Vašingtonu, a turneju je završila u Njujorku. To je prva turneja po Sjedinjenim Državama od kako ju je pre 91 godine osnovao Stevan Hristić. Prema medijskim komentarima, ova kratka prva turneja po američkoj istočnoj obali, svuda je naišla na veliki odziv ljubitelja muzike.

Koncert u Vašingtonu, Beogradska filharmonija je počela američkom himnom. Dirigent Muhaj Tang time je želeo da oda poštovanje domaćinu :

"Ova turneja je veoma važna za nas, jer već dugo orkestar nije putovao tako daleko. Često smo gostovali u Evropi, a nadamo se da ćemo uskoro posetiti Aziju i Australiju. Verujem da je za muzičare veoma važno da upoznaju ceo svet. Poznato je da se preko muzike grade mostovi i takva nas budućnost veoma raduje".

Direktorka za odnose sa medijima Jelena Milašinović kaže da sa agencijom "Opus 3 Aists", već dugo rade na organizovanju turneje.

"Oni su nam jako pomogli da se organizuju koncerti u ove 4 sale. Jeste veoma zamorno, ali ovo je prilika, pa je za prvi put tako. Nadamo se da će ova turneja doneti još mnoge u budućnosti i da će muzičari imati malo više vremena da se opuste. Oni su zaista profesionalci i navikli su na malo teže uslove. Kada je turneja u pitanju to je potpuno drugačiji režim rada, na koji su navikli. Naravno nije lako kada je u pitanju preko-okeanski let i razlika u vremenu“.

Jelena Milašinović dodaje da je turneja veoma zahtevna, jer čim završe koncert u jednom gradu, sedaju u autobus i preko noći stižu u drugi grad, gde malo predahnu i onda održavaju probu, a uveče ih opet čeka koncert :

"To je prva turneja na koju je Filharmonija otišla u punom sastavu, tako da 96 muzičara vrlo energično i u punoj snazi predstavlja orkestar a samim tim i našu zemlju“.

Kako kaže, Filharmonija je predstavila muziku koja u velikoj meri odražava tradiciju srpskog stvaralaštva, ali i melodije evropskih i ruskih kompozitora, koje odišu velikim emocijama. Izvođenje Filharmonije je takođe u Americi naišlo na duboke emocije kod publike.

"Posebno smo ponosni što na prvom koncertu u Čikagu i na poslednjem u Njujorku, kao solista nastupa Željko Lučić, čuveni bariton i to zahvaljujući Metropoliten operi. To govori o Željkovoj poziciji, reputaciji i velikoj želji da nastupa sa svojim orkestrom. I to su takođe bili veoma emotivni nastupi. Tako da smo kroz to pomirili naše najbolje što imamo na jednom mestu".

Dirigent Muhaj Tang kaže :

„Od detinjstva sam slušao o Jugoslaviji, i želeo sam da je posetim tako da sam prihvatio ponudu da gostujem. Svima se svideo moj nastup pa smo se složili da nastavimo saradnju“.

Na gostovanju u Sjedinjenim Državama, dodaje dirigent, želeo je da upozna američku publiku sa kompozitorima o kojima ranije nisu mnogo slušali, kao što su Aram Hačaturijan i Stevan Hristić.

"Hristićeva svita 'Ohridska legenda' prožeta je zvucima Makedonije, Srbije i okolnih zemalja. Svaka zemlja i nacija ima sopstveni stil i radne navike. Ne treba zaboraviti mentalitet, karakter i međusobnu saradnju. Sada se u orkestrima širom sveta mogu naći muzičari iz raznih zemalja, pa se samim tim menja i karakter grupe. Muzičari u Beogradskoj filharmoniji su puni snage, i veoma su mladi. Ceo orkestar se podmladio. Svi žele da postignu što više mogu".

U budućnosti filharmonije, Muhaj vidi mnogo više opera. Želeo bi da uradi postavku Vagnerove opere: "Leteći Holanđanin" koju bi filharmonija izvodila širom sveta. Za sada filharmonija svira Hačaturijana.

XS
SM
MD
LG