Linkovi

Bregović: Cigani su talenat ovog sveta


Muzičar Goran Bregović pred koncert u njujoroškom Kernegi holu priča o svom novom albumu, 19. oktobar 2011.

U okviru turneje po severnoj Americi, Goran Bregović je sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane” posle Čikaga, prošle nedelje nastupao u Njujorku. Pred prepunom salom čuvenog Karnegi hola, Bregović i njegov ansambl izveli su numere sa novog albuma pod nazivom “Šampanjac za Cigane”, koji će se pojaviti u prodaji u februaru 2012.

Ideja za prvi deo prethodnog albuma “Alkohol”, pod nazivom “Šljivovica”, neiznenadjujuće je nastala u Guči. Goran Bregović kaže da je odmah znao da želi da napravi i drugi deo, koji će predstavljati lakši alkohol – u ovom slučaju šampanjac, ali koji je istovremeno reakcija na trenutnu situaciju Roma u Evropi.

“Kao da bi politika htela da kaže da su problem ovog sveta Romi … budalaština, Romi su valjda talenat ovog sveta, a ne problem. Cigani su ostavili velike tragove u evropskoj kulturi. Elvis Prisli je imao cigansku krv, Čarli Čaplin, Majka Tereza”, kaže Bregović.

Karnegi hol, Njujork 19. oktobar 2011.
Karnegi hol, Njujork 19. oktobar 2011.

Na novom albumu “Šampanjac za Cigane” bilo je dosta saradnika, medju kojima su Džipsi Kingsi i Gogol Bordelo. Bregović i njegov ruralni simfonijski “Orkestar za svadbe i sahrane” koji ima 20 članova, na turneji su još od maja, a 19. oktobra su održali koncert za njujoršku publiku u Karnegi holu. Ansambl je eklektičan spoj muzičara sa prostora bivše Jugoslavije i iz Bugarske.

“Taj mi orkestar omogućuje da mogu da sviram, da ne moram da imam fiksni program, da mogu da ga promenim, tako da mogu da sviram svašta. Večeras ću svirati svašta – neke komade koje sam pisao za filmove, par komada iz 'Liturgije', sviraću iz 'Karmen sa sretnim krajem' i naravno nove pesme jer svrha ove turneje je da predstavim novu ploču koja izlazi u februaru.”

Posle rok karijere u grupi Bijelo dugme, Bregović je počeo da komponuje muziku za filmove, a saradjivao je sa mnogim popularnim muzičarima kao što su Sezaria Evora, Igi Pop i Skot Voker. Bregović, medjutim, nema nameru da se vrati radu na filmu, a kako kaže, inspiraciju crpi isključivo iz sebe.

“Stalno mislim da su mi ploče saundtrek, samo što nema filma. To je neki saundtrek za muziku za filmove u mojoj glavi, ili ako ti imaš u tvojoj ja sam tvoj kompozitor. Imam osećaj kao da više ništa ne slušam, ja mislim da sam u fazi starog ginekologa, koji kad dodje sa posla ne verujem da nastavlja da radi svoj posao”.

Goran Bregović i “Orkestar za svadbe i sahrane” su u Sjedinjenim Državama održali 10 koncerata, a turneju će završiti krajem idućeg meseca u Rusiji.

XS
SM
MD
LG