Linkovi

Pobeda republikanaca u Viskonsinu


Guverner Viskonsina Skot Voker
Guverner Viskonsina Skot Voker

Republikanac Skot Voker je prvi guverner u istoriji Sjedinjenih Država koji je opstao posle glasanja za opoziv

Republikanski guverner savezne države Viskonsin, Skot Voker, pobedio je svog demokratskog rivala na glasanju za opoziv, a posmatrači smatraju da će to imati uticaj i na predsedničke izbore u novembru.

Posle gotovo svih prebrojanih glasova na jučerašnjem glasanju za opoziv, Voker je imao gotovo dvocifrenu prednost nad gradonačelnikom Milvokija Tomom Baretom. Ubrzo posle stupanja na dužnost u januaru 2011, Voker je progurao zakon kojim se oštro ograničava pravo većine državnih službenika da pregovaraju o povišici i drugim povlasticama, što je razljutilo sindikate i pobornike demokratije.

„Večeras, večeras poručujemo Viskonsinu, poručujemo našoj zemlji i narodu širom planete, da birači uistinu žele lidere koji su spremni da ustanu i donesu teške odluke.“

Akcija za opoziv je privukla novac i pažnju republikanskih i demokratskih pristalica širom zemlje. Voker je prikupio 30 miliona dolara za borbu protiv opoziva, u poređenju sa Baretova 4 miliona.

„Svi vi, koji ste se borili, koji ste prikupljali potpise, stajali na hladnoći, koji ste radili ono što ste mislili da je ispravno – nikada nemojte da prestanete da radite ono što mislite da treba da uradite. To je ono zbog čega je ova zemlja toliko velika“, poručio je Baret.

Voker je prvi guverner u istoriji Sjedinjenih Država koji je opstao posle glasanja za opoziv.Predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni, izdao je saopštenje u kojem čestita Vokeru i ističe da će rezultat „odjeknuti i preko granica Viskonsina“. Politički analitičari kažu da bi Vokerova pobeda mogla da znači da bi Romni u Viskonsinu mogao da pobedi demokratskog predsednika Baraka Obamu na predsedničkim izborima u novembru.
XS
SM
MD
LG