Linkovi

Pozivi na intervenciju u Siriji


Republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn

Obamina administracija kaže da SAD neće jednostrano da intervenišu u Siriji, ali naglašava da se razmatraju sve opcije

Porast broja mrtvih u Siriji podstiče pozive na odlučniju međunarodnu akciju za svrgavanje predsednika Bašara al-Asada. Premda se Obamina administracija zalaže za diplomatiju, sankcije i druge nevojne akcije koje bi dovele do promene, jedan senator traži energičnije mere.

Gotovo svakodnevno krvoproliće u Siriji izaziva rasprostranjene osude Asadove vlade.

„U Siriji se događaju užasne stvari.“

Republikanski senator Džon Mekejn mesecima vrši pritisak na Obaminu administraciju da razmotri korišćenje vazdušnih udara na sirijske snage i naoružavanje protivnika vlade.

„Ova administracija vodi bespomoćnu inostranu politiku koja se odriče američkog vođstva.“

Obamina administracija kaže da Sjedinjene Države neće jednostrano da intervenišu u Siriji i da je čvrst, ali oprezan pristup opravdan.

„Iz svih uglova, situacija u Siriji je ogromno složena. Srebrni metak ne postoji“, kazao je sekretar za odbranu Lion Paneta.

Prošle godine, vazdušni napadi NATO-a su pomogli da se svrgne drugi diktator – libijski Moamer Gadafi. Ali slična intervencija u Siriji bi bila neuporedivo teža, zbog velike gustine stanovništva, kaže bliskoistočni analitičar Aram Nerguizijan.

Postoji vrlo realna opasnost od kolateralne štete, žrtava čiji bi broj otišao na hiljade, što bi produbilo već oštru krizu interno raseljenih osoba.“

Nerguizijan dodaje da rizik isto tako nosi i naoružavanje Asadovih protivnika.

„Mi ne znamo da li su to igrači koje možete pouzdano da naoružate, tako da to oružje ne postane predmet nekontrolisane trgovine. Ogromna je opasnost da to oružje dođe u ruke igrača koji su sve drugo, osim što nisu naklonjeni interesima Sjedinjenih Država u regionu.“

Ali uz sve veći danak smrti u Siriji, pojačavaju se pozivi na odlučnije međunarodno reagovanje.

„Koliko još ljudi treba da pogine? Još deset hiljada, još 20 hiljada? Koliko još“, zapitao je Mekejn.

Za sada, američki zvaničnici kažu da se vojne opcije razrađuju.

„Sekretarijat za odbranu, kao što to uvek radimo, razmatra i nastavlja da razmatra planove za mnoštvo mogućih scenarija, ako predsednik reši da su dalji koraci potrebni“, saopštio je Paneta.

I analitičar Aram Nerguizijan se slaže sa sadašnjim američkim pristupom.

„Treba da postoji i određena mera strpljenja.“

U međuvremenu, strpljenje međunarodne zajednice je na iskušenju, s obzirom da se krvoproliće u Siriji nastavlja.
XS
SM
MD
LG