Linkovi

Demanti sirijskog predsednika


Sirijci slušaju govor predsednika Asada na televiziji
Sirijci slušaju govor predsednika Asada na televiziji

Bašar al-Asad demantuje da njegova vlada ima ikakve veze sa masakrom u Huli, navodeći da se zemlja suočava sa inostranom zaverom

Sirijski predsednik Bašar al-Asad demantuje da njegova vlada ima ikakve veze sa masakrom u Huli i kaže da čak ni „čudovišta“ ne bi mogla da izvedu takav zločin. Asad je komentarisao prošlomesečni masakr u Huli u kojem je poginulo više od stotinu ljudi, od kojih su 49 deca, u prvom obraćanju parlamentu posle izbora u maju.

Predsednik je danas rekao parlamentu da se Sirija suočava sa inostranom zaverom za uništenje zemlje. Prethodnog dana u Dohi, održan je hitan sastanak lidera država Arapske lige sa izaslanikom Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofijem Ananom. Anan je rekao da se izgledi na „sveopšti rat“ u Siriji povećavaju iz dana u dan, dodavši da najnoviji zločini pokazuju da sukob izmiče kontroli.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je juče razgovarala sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o zajedničkoj pomoći Sirijcima da sprovedu političku tranziciju. Arapska liga je zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da svojih gotovo 300 posmatrača u Siriji zameni mirovnim trupama. U petak uveče, u luci Tripoli, s druge strane sirijske granice u severnom Libanu, izbile su borbe u kojima je poginulo devet ljudi, uključujući i civile i ranjeno 30. Libanski funkcioneri kažu da su se sukobili pripadnici proasadovskih i antiasadovskih milicija.

Istovremeno, pritisak za stranu intervenciju u Siriji se povećava. Burhan Galijun, šef najveće sirijske opozicione organizacije u egzilu - Sirijskog nacionalnog saveta, u Kataru je izjavio da bi pozdravio arapsku vojnu akciju za prekid napada na pristalice demokratije i civile u Siriji. Pritisak da nešto preduzmu, povećava se i na Sjedinjene Države i druge zapadne vlade.
XS
SM
MD
LG