Linkovi

Sirija odbacuje odgovornost za masakr


Posmrtni ostaci žrtava masakra u Huli
Posmrtni ostaci žrtava masakra u Huli

Sirijska vlada demantuje vest da su njeni vojnici u petak u gradu Hula masakrirali najmanje 92 osobe, među kojima su trećina deca

Sirijska vlada demantuje vest da su njeni vojnici u petak u gradu Hula masakrirali najmanje 92 osobe, među kojima su trećina deca.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Džihad Makdiši je rekao da su te optužbe „cunami laži“, optuživši teško naoružane „teroriste“ za koje je rekao da su napali vojnike. Posmatrači Ujedinjenih nacija kažu da je Hula, grad severozapadno od Homsa, zasuta atirljerijskom i tenkovskom vatrom. Makdiši je objasnio da su vojnici uzvratili da bi odbranili svoje položaje, ali je demantovao da su korišćeni artiljerija i tenkovi.

Masakr u Huli je najsmrtonosniji pojedinčani napad od početka pobune protiv vlade pre 15 meseci. Arapske i zapadne vlade su izdale saopštenja u kojima izražavaju zaprepašćenost i nagoveštavaju da je krivac vlada predsednika Bašara al-Asada. Najnovije nasilje ponovo pokreće pitanje efikasnosti aprilskog dogovora o prekidu vatre između pobunjenika i Sirijske vlade.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija je upozorila da se neće pridržavati prekida vatre dogovorenog uz posredovanje Ujedinjenih nacija, ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme konkretne mere za zaštitu civila. Makdiši je rekao da je napad na Hulu „brutalan“ i da je Sirijska vlada pokrenula istragu.

Sirijske trupe su danas granatirale stambene delove Hame i pobunjeničkog grada Rastana. Sirijska vlada je saopštila da sutra očekuje dolazak izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana, koji je posredovao prilikom dogovora o prekidu vatre.
XS
SM
MD
LG