Linkovi

Klinton: Poboljšanje odnosa sa Pakistanom


Pakistanska ministarka inostranih poslova Hina Rabani i državna sekretarka Hilari Klinton tokom susreta u Tokiju
Pakistanska ministarka inostranih poslova Hina Rabani i državna sekretarka Hilari Klinton tokom susreta u Tokiju

Državna sekretarka je u Tokiju kazala da dve zemlje ostavljaju nesporazume iz prošlosti iza sebe

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izrazila nadu sa će ponovno otvaranje pakistanskih puteva za snabdevanje NATO-a u Avganistanu, dovesti do poboljšanja odnosa sa Vašingtonom.

Ona se danas u Tokiju sastala sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar i potom izjavila novinarima da dve zemlje ostavljaju nesporazume iz prošlosti iza sebe da bi se usredsredile na budućnost i borbu protiv terorističkih mreža. Ona je takođe rekla da će to i dalje biti „izazovan ali bitan odnos“.

Dve liderke su se pridružile avganistanskom ministru inostranih poslova Zalmaju Rasulu u saopštenju u kojem istilču da će podržati sveobuhvatan proces pomirenja u Avganistanu, jer je to nasigurniji put ka trajnoj bezbednosti u Avganistanu i regionu.

Pakistan je zatvorio puteve za snabdevanje NATO-a u Avganistanu preko svoje teritorije posle američkog vazdušnog napada prošlog novembra u kojem su greškom poginula 24 pakistanska vojnika u blizini avganistanske granice. Islamabad je te puteve otvorio prošle nedelje, kada je Hilari Klinton izjavila da Sjedinjene Države „žale zbog pakistanskog vojnog gubitka“.
XS
SM
MD
LG