Linkovi

Dogovor SAD i Pakistana


Pakistanska pogranična kontrola proverava kamione na putu ka Avganistanu
Pakistanska pogranična kontrola proverava kamione na putu ka Avganistanu

Pakistan je ponovo otvorio koridore za snabdevanje koalicionih snaga u Avganistanu, koji su blokirani nakon američkog vazdušnog napada

Kamioni sa materijalom za NATO nastavljaju da saobraćaju prema Avganistanu kroz Pakistan, posle američko-pakistanskog dogovora kojim je završena višemesečna pakistanska blokada.

U pakistanskoj luci Karači, vozači i mehaničari pripremaju besposlene kamione za transport materijala. Međutim, dok se vozači pripremaju da nastave isporuke, pakistansko udruženje vozača kamiona traži od vlade dodatnu zaštitu. Pakistanski Taliban se zarekao da će nastaviti napade na konvoje NATO-a odmah pošto je Pakistan juče pristao da otvori pravce snabdevanja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, prva je obelodanila postizanje dogovora posle telefonskog razgovora sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar. Državna sekretarka je rekla da obe strane „žale zbog pretrpljenih gubitaka“ dve zemlje u ratu protiv terorista i da „Sjedinjene Države žale zbog pakistanskih vojnih gubitaka“.

Pakistan je zatvorio pravce za snabdevanje koalicionih snaga posle američkog vazdušnog napada u kojem su prošlog novembra greškom poginula 24 pakistanska vojnika duž avganistanske granice. Pakistanska vlada je danas odobrila odluku koju je juče doneo nacionalni vojni komitet. Islamabad je izrazio nadu da će otvaranje pravaca za snabdevanje olakšati transport materijala prema Avganistanu.

Hilari Klinton je izjavila da joj je pakistanska ministarka inostranih poslova dala uveravanja da Pakistan neće da naplaćuje prolazak konvoja za snabdevanje NATO-a. Moguća cena transportnih dažbina je navodno bila jedna od glavnih spornih tačaka tokom višemesečnih dogovora o ponovnom otvaranju pravaca za snabdevanje.

Pakistan je takođe otvaranje puteva uslovljavao prekidom američkih napada bespilotnim letelicama na svojoj teritoriji. Vašington je to neprekidno odbijao. Pakistanski zvaničnici su juče saopštili da će nastaviti da razgovaraju sa američkim zvaničnicima o toj temi. Pakistan je takođe tražio izvinjenje posle napada, ali su američki zvaničnici do juče nudili samo najdublje žaljenje i iskreno saučešće.
XS
SM
MD
LG