Linkovi

Netanjahu informiše ministre o izraelsko-američkom sporu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu doputovao je u Izrael, nakon što nije uspio da riješi spor sa Sjedinjenim Državama u pogledu izgradnje u Istočnom Jerusalimu.

Netanjahu će u Tel Avivu informisati ministre o razgovorima koje je sa predsjednikom Barakom Obamom i drugim američkim zvaničnicima vodio u Vašingtonu početkom nedjelje. Viši zvaničnici izraelske vladajuće koalicije podržavaju Netanjahuov čvrst stav da će Izrael nastaviti da gradi naselja.

Uoči odlaska iz američke prijestonice, izraelski premijer kazao je da su dvije države postigle određen napredak u prevazilaženju spora. Američki zvaničnici traže od Izraela da odustane od planirane izgradnje 1600 stanova u Istočnom Jerusalimu, koji Palestinci smatraju svojom budućom prijestonicom.

Bijela kuća smatra da se tim planom podrivaju indirektni mirovni razgovori, u kojima bi Sjedinjene Države trebalo da posreduju. Sekretar za odbranu Robert Gejts u međuvremenu je upozorio da tenzije na Bliskom istoku ugrožavaju američke interese u regionu.

XS
SM
MD
LG