Linkovi

Obama zatražio od Netanjahua da doprinese mirovnom procesu


Predsednik Obama zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da preduzme korake koji će doprineti stvaranju poverenja u bliskoistočni mirovni proces.

Portparol američkog predsednika Robert Gibs izjavio je da su Obama i Netanjahu imali iskren i otvoren razgovor o regionalnoj bezbednosti, sveobuhvatnim mirovnim nastojanjima i odnosima između Sjedinjenih Država i Izraela.

U vreme dok su dvojica lidera sinoć razgovarala u Beloj kući, Izrael je odobrio izgradnju još 20 kuća za naseljenike u Istočnom Jerusalimu, što dodatno komplikuje napore za postizanje mira. Iz kancelarije premijera Netanjahua danas je saopšteno da nema ograničenja kada je reč o dogovorima u vezi sa kupoprodajom nekretnina u Jerusalimu i da i Jevreji i Arapi mogu slobodno da kupuju i prodaju privatne posede u celom gradu.

Obamina administracija ranije je osudila Izrael zbog objavljivanja planova za izgradnju 1.600 stambenih jedinica za Jevreje u pretežno arpaskom istočnom Jerusalimu, koji Palestinci smatraju prestonicom svoje buduće države.

XS
SM
MD
LG