Linkovi

Netanjahu odbacuje američku kritiku u vezi sa izgradnjom u Istočnom Jerusalimu

  • Vesti Amerike

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je kritiku Sjedinjenih Država u vezi sa izgradnjom stanova u Istočnom Jerusalimu, dok se priprema da se u Beloj kući sretne sa predsednikom Barakom Obamom.

Govoreći sinoć u Vašingtonu, na skupu uticajne proizralske grupe Američko-izraelski odbor za javne poslove, Netanjahu je rekao da je Jerusalim glavni grad a ne naselje, da su Jevreji gradili Jerusalim pre 3 hiljade godina i da to rade i danas.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton takođe je govorila na tom skupu, upozorivši da izgradnja novih stanova u okupiranom Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali "dovodi u opasnost" američka nastojanja na započinjanju indirektnih izraelsko-palestinskih razgovora. Palestinci tvrde da su te teritorije delovi njihove buduće države.

Predsednik Obama i premijer Netanjahu sastaće se danas popodne u Beloj kući, gde će, kako se očekuje, razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu. Biće to njihov prvi susret otkada je Izrael ranije ovog meseca navukao na sebe američke kritike zbog odobravanja planova za izgradnju 1600 novih stambenih jedinica u Istočnom Jerusalimu.

Od tada, dve savezničke zemlje pokušavaju da prebrode jedan od najozbiljnijih sporova u nizu godina, ističući zajedničke interese u započinjanju indirektnih izraelsko-palestinskih razgovora.

U svom sinoćnjem govoru, premijer Netanjahu je rekao da gradnja stanova u Istočnom Jerusalimu ne isključuje mogućnost osnivanja palestinske države, ali da će Izrael, u bilo kakvom mirovnom sporazumu sa Palestincima, zadržati sve kvartove koje je sagradio u Istočnom Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG