Linkovi

Meksiko počinje raspoređivanje trupa na granici sa Gvatemalom


Migranti na granici Gvatemale i Meksika kod grada Ciudad Hidalga
Migranti na granici Gvatemale i Meksika kod grada Ciudad Hidalga

Meksiko je počeo da rasporeduje trupe Nacionalne garde na svojoj južnoj granici sa Gvatamalom kao deo sporazuma o smanjenju broja ljudi koji putuju kroz Meksiko nadajući se da će ući u Sjedinjene Države.

Meksički sekretar za inostrane poslove Marselo Ebrard rekao je novinarima da će raspoređivanje 6.000 vojnika na granici i drugde širom zemlje započeti u sredu, ali nije precizirao koliko brzo će sve trupe biti raspoređene po terenu.

Ebrard je pročitao dokument koji je poslao u meksički Senat sa detaljima pregovora koji su prošle nedelje rezultirali sporazumom koji takođe uključuje proširenje programa za migrante koji su vraćeni u Meksiko dok se njihov zahtev za azilom procesuira u SAD, kao i predanost obe zemlje da rade na razvoju napora u Centralnoj Americi.

Mexican Foreign Affairs Secretary Marcelo Ebrard arrives for a news conference at the Mexican Embassy in Washington, Tuesday, June 4, 2019, as part of a Mexican delegation in Washington for talks.
Mexican Foreign Affairs Secretary Marcelo Ebrard arrives for a news conference at the Mexican Embassy in Washington, Tuesday, June 4, 2019, as part of a Mexican delegation in Washington for talks.

​U Vašingtonu, predsednik SAD Donal Tramp držao je u ruci parče papira na travnjaku ispred Bele kuće u utorak, rekavši da je to novi sporazum o imigraciji sa Meksikom koji sadrži misteriozne odredbe, čak iako je Meksiko rekao da nema ideje o čemu je on govorio.

"Pustiću Meksiko da objavi to u pravo vreme", rekao je Tramp novinarima. "Ja sam vam samo dao svoju reč. U ovom sporazumu".

Upitan da li se Meksiko složio da postane bezbedna treća zemlja koja će pružati utočište za migrante koji traže azil u SAD, Tramp je rekao: "Neću vam reći, ni jedno, ni drugo".

U svom pismu meksičkom senatu, Ebrard kaže da su zvaničnici SAD vršili pritisak na Meksiko da prihvati odredbe treće sigurne zemlje, ali Meksiko to nije prihvatio. Umest toga, dve strane su se složile da sačekaju 45 dana kako bi evaluirali učinak drugih mera. Ukoliko posle tog trenutka migracija preko granice SAD - Meksiko ne bude usporena, dalji pregovori mogli bi da budu održani zajedno sa Meksikom, kako bi se gledalo da se uključi širi regionalni pristup, rekao je Ebrard.

Ali, on je izrazio optimizam u utorak da bi dalji razgovori mogli da ne budu neophodni.

"Meksiko neće izneveriti", rekao je Ebrard. "Meksiko je otvoren za pregovove ukoliko ne uspemo, ali nećemo da ne uspemo".

Na pitanje Glasa Amerike zašto Meksiko negira da postoji takav dokument, Tramp je rekao: "Ne mislim da će negirati vrlo dugo. Sve je obavljeno".

Tramp je zapretio da će uvesti takse od pet odsto na meksičke proizvde koji stužu u SAD počevši od ove nedelje, ali je ustuknuo kada je Meksiko obećao da će pojačati napore da blokira migrante iz Hondurasa, Salvadora i Gvatamale, koji bi da odu dalje ka severu i SAD.

"Tarife su sjajno oruđe za pregovore, veliki prihod proizvođača i, najvažnije, moćan način da se dovedu kompanije nazad u SAD i da se kompanije koje su nas ostavile i otišle u druge zemlje vrate kući", tvitovao je Tramp.

"Glupo smo izgubili 30 odsto naše auto industrije (otišle) u Meksiko", rekao je. "Ukiliko tarife budu otišle na viši nivu, svi će se rvatiti nazad. Ali vrlo sam zadovoljan sa onim što sporazum donosi, ukoliko Meksiko pristane (što verujem da hiće).

XS
SM
MD
LG