Linkovi

Usvojena reforma zdravstvenog osiguranja u SAD


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je istorijski nacrt zakona o sveobuhvatnoj reformi zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama, zahvaljujući kojem će više od 30 miliona Amerikanaca dobiti zdravstveno osiguranje. Usvajanjem, kako mnogi ističu, najznačajnijeg zakona u oblasti socijalne politike u poslednje tri decenije, Predstavnički dom obezbijedio je veliku pobjedu predsjedniku Baraku Obami.

Nakon višečasovne burne raprave i više od devet mjeseci oštre političke borbe na Kapitol Hilu, nacrt zakona o reformi zdravstvene zaštite koji je prošle godine odobren u Senatu usvojen je sa 219 glasova za i 212 protiv. Predsjednik Obama je sa potredsjednikom Džozefom Bajdenom pratio glasanje iz Bijele kuće.

“Dokazali smo da ova vlada- vlada naroda - i dalje radi za narod. Želim da se zahvalim svakom članu Kongresa koji je, sa hrabrošću i uvjerenjem, omogućio da reforma zdravstvene zaštite postane realnost”.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi smatra da će usvojene mjere obezbijediti zdraviju i fiskalno stabilniju budućnost.

"Još 32 miliona Amerikanaca će imati pristup zdravstvenoj zaštiti, poreskim obveznicima će biti ušteđena milijarda 300 miliona dolara, a osiguravajuće kompanije neće moći da se ispriječe između pacijenata i njihovih ljekara.”

Svi republikanski zakonodavci, uz 34 demokrate, glasali su protiv reforme, tvrdeći da će ona omogućiti vladi preveliku kontrolu nad zdravstvom i povećati budžetski deficit.

"Ovo glasanje oblikovaće Ameriku u budućnosti - sa ogromnim porezima, ograničenom zaštitom i napadnom birokratijom. Demokrate iskrivljuju aktuelni stav američkog naroda, koga vode prema socijalizmu”, smatra republikanski kongresmen Džef Dejvis.

Tenzije su bile vidljive i ispred zgrade Kongresa, gdje su organizovane demonstracije protiv zakonskog prijedloga.

"Zdravstvo mora da bude reformisano, jer ne funkcioniše, ali neobuzdana potrošnja nije način da se to uradi”, smatra jedan od protivnika reforme.

Okupile su se i pristalice reforme.

"Pobjediti u ovoj borbi znači napraviti ogroman korak ka promjeni cijelog sistema zdravstvene zaštite”, naglasio je aktivista za ljudska prava Džesi Džekson.

Predsjednik Obama je u poslednjem trenutku osigurao usvajanje zakona postigavši dogovor sa nekolicinom demokrata zabrinutih da bi reforma omogućila korišćenje državnih sredstava za federalno finansiranje abortusa. Novim zakonom, koji je Obamin glavni prioritet na unutrašnjem planu, će se od svih Amerikanaca prvi put zahtjevati da se osiguraju, a poslodavci će morati radnicima da ponude osiguranje koje mogu platiti.

Osiguravajućim kompanijama biće između ostalog zabranjeno da uskrate osiguranje ljudima zbog već postojećeg zdravstvenog stanja. Procjenjuje se da bi troškovi reforme mogli biti 940 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Očekuje se da će predsednik Obama sjutra potpisati predlog zakona o reformi zdravstvene zaštite. Predstavnički dom je sinoć takođe usvojio poseban zakonski prijedlog kojim su unijete promjene u verziju usvojenu u Senatu, koji treba takođe sjutra da glasa o tim izmjenama.

XS
SM
MD
LG