Linkovi

Obama potpisao zakon o reformi zdravstvene zaštite


Predsjednik Barak Obama potpisao je zakon o sveobuhvatnoj reformi načina na koji Amerikanci plaćaju za zdravstvenu zaštitu. Zakon je potpisan nakon gotovo jednogodišnje oštre rasprave o tom pitanju.

Demokrate i pristalice reforme slavili su u Istočnom krilu Bijele kuće, gdje je predsjednik Obama potpisao istorisjki zakon o sveobuhavtnoj reformi američkog sistema zdravstvene zaštite. Uoči potpisivanja, Obama je odao počast svima koji su se, još od početka 20-og vijeka, borili za reformu.

"Danas- nakon gotovo jednog vijeka napora, danas -nakon više od godine rasprave, danas- nakon prebrojavanja svih glasova- reforma zdravstvene zaštite je u Sjedinjenim Američkim Državama postala zakon.”

Desetogodišnjim paketom mjera, vrijednim 940 milijardi dolara, predviđeno je da još 32 miliona Amerikanaca dobije zdravstveno osiguranje. Obamina administracija naglašava da će takođe smanjiti budžetski deficit i spriječiti osiguravajuće kompanije da odbiju da osiguraju ljude zbog ranijih bolesti. Predsjednik je na svečanoj ceremoniji priznao da će zakon o reformi donijeti suštinsku promjenu u američkoj unutrašnjoj politici.

"Upravo smo zacrtali- čim potpišem ovaj zakon-ključni princip da bi svi trebalo da imaju osnovnu sigurnost kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti.”

Zakon o reformi, odobren u decembru u Senatu, usvojen je u nedjelju u Predstavničkom domu, bez ijednog republikanskog glasa. Takođe je usvojen zakonski prijedlog kojim su u senatsku verziju unijete izmjene, o kojima bi Senat trebalo da raspravlja ove nedjelje. Republikanska stranka smatra da će predložene mjere dovesti do federalnog preuzimanja šestine američke privrede i da će se vlada nepotrebno miješati u lične zdravstvene odluke. Takođe tvrdi da je plan preskup i da je većina Amerikanaca protiv njega. Očekuje se da će reforma zdravstva biti glavno pitanje na novembarskim izborima za Kongres. Obama će, i nakon potpisivanja, nastaviti sa kampanjom za pridobijanje podrške za reformu. U četvratk će posjetiti saveznu državu Ajovu, kako bi pokušao da ubijedi duboko podijeljenu zemlju u prednosti novih mjera.

XS
SM
MD
LG