Linkovi

Obama promoviše reformu zdravstvene zaštite


Predsednik Barak Obama promoviše istorijsku reformu zdravstvene zaštite, dok nove ankete pokazuju da su Amerikanci podeljeni u pogledu predloga koji je predsednik prekjuče potpisao i pretvorio u zakon.

Obama je danas u Ajova Sitiju, na američkom Srednjem zapadu, govorio o značaju reforme, naglasivši da je zakon o reformi zdravstvenog osiguranja sada postao zakon cele zemlje. Za to vreme, američki Senat je usvojio paket izmena novog zakona i uputio ga Predstavničkom domu.

Manjinski republikanci su pokušali da spreče usvajanje paketa nizom amandmana, ali su svi odbijeni. Republikanci se zdušno protive novom zakonu. Ispitivanje javnog mnjenja koje je sproveo Univerzitet Kvinipjak, pokazuje da su Amerikanci generalno podeljeni u pogledu zakona i da se gotovo polovina ispitanika protivi novom zakonu, a da ga 40 odsto podržava.

Kongresne demokrate su istovremeno, posle usvajanja zakona, meta pretnji i napada. Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi i lider republikanske manjine Džon Bejner, izjavili su da takve akcije nemaju mesto u američkoj politici. Lider većine u Predstavničkom domu, Steni Hojer, rekao je da je proteklih dana najmanje deset članova Kongresa dobilo preteće poruke upućene i njima i njihovim porodicama.

XS
SM
MD
LG