Linkovi

Obama: Bez regulative - novi ekonomski kolaps


Američki predsednik Barak Obama boravio je danas u Njujorku odakle je lično uputio poruku bankarima i brokerima: "Pripremite se na strožiju državnu kontrolu"! Obama je u govoru o reformi finansijskog sistema u zemlji, koji je održao nadomak Vol Strita, podsetio Amerikance šta donose promene, a berzanske brokere pozvao da mu se pridruže, a ne da se protive promenama.

Predsednik Obama ponovo zagovara promene. Pošto je uspeo sa reformom zdravstva, sada je prešao na finansijski sistem jer, kako kaže, bez strožijih finansijskih regulativa, zemlja je osuđena na ponovni ekonomski kolaps.

"Kriza je nastala usled neprihvatanja odgovornosti – od Vol Strita pa sve do Vašingtona, što je uništilo mnoge velike finansijske kompanije i skoro dovelo zemlju do druge Velike depresije", poručio je američki predsednik.

Obama je danas govorio na njujorškom koledžu "Kuper junion" samo nekoliko ulica od nulte tačke globalnog ekonomskog kolapsa – Vol Strita.

"Slobodno tržište ne znači da možete da dobijete šta god poželite, kada god to poželite. Neki na Vol Stritu su zaboravili da se iza svake novčane transakcije nalazi porodica koja pokušava da kupi kuću, plati školu, započne posao, uštedi za penziju".

Obamin plan za finansijsku reformu sadrži pet ključnih predloga – uvođenje sistema kojim bi se zaštitili američki poreski obveznici u slučaju bankrotstva velikih kompanija, ograničenje veličine banaka i dozvoljenog rizika, zatim transparentnost finansijskih tržišta, zaštita finansija potrošača i veća uloga investitora i nosilaca penzija u odlučivanju o tome ko upravlja njihovim uštedjevinama. Obe političke stranke slažu se da mora doći do promena, ali se ne slažu kako do njih doći.

"Moramo ovo da uradimo kako treba, jer bi u suprotnom mogli da ugušimo promene, što bi dovelo do gušenja slobodnog tržišta i naše ekonomije, pa bismo učinili više zla nego dobra", kaže republikanski senator iz Jute Orin Heč.

Neki republikanci se pitaju da li je optužba protiv firme "Goldman Saks", koju je iznela Komisija za kontrolu prometa hartija od vrednosti, slučajno došla baš u trenutku kada predsednik Obama pokušava da progura svoj plan za finansijsku reformu, a ima i onih neistomišljenika koji smatraju da bi ovaj zakon mogao da vodi ka budućoj državnoj pomoći velikim kompanijama. Sekretar za finansije, Timoti Gajtner, odbacio je takve insinuacije:

"Ne možete imati sistem u kojem investitori vuku riskantne poteze računajući da će država da ih zaštiti ako ne uspeju".

Ipak, i pored priča o blokiranju donošenja zakona, obe stranke su saglasne da su blizu dogovora o regulaciji velikih banaka. Demokrate najavljuju da će glasanje početi već početkom iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG