Linkovi

Pol Volker podržava reformu finansijskog sektora


Pol Volker, bivši predsednik američkih Federalnih rezervi

Pol Volker, jedan od glavnih ekonomskih savetnika predsednika Obame, nedavno je podržao predlog reforme američkog finansijskog sektora. Na skupu u Pitersonovom Institutu za međunarodnu ekonomiju, u Vašingtonu, Volker je rekao da je finansijski sektor doprineo izbijanju globalne finansijske krize u jesen 2008, kao i neuravnoteženosti ekonomskih tokova u zemlji.

Prema zvaničnim podacima, na finansijski sektor otpada između 35 i 40 odsto ukupnih poslovnih prihoda Sjedinjenih Država u poslednjih deset godina. Prema Volkerovom mišljenju, ta desetogodišnja ekspanzija finansija nimalo nije doprinela poboljšanju životnih uslova prosečnog Amerikanca.

„Prihod prosečnog radnika nije se uopšte pomerio od 2000. do danas. Mislim da je u najmanju ruku čudno da posle zvaničnog porasta ukupne privrede, prosečni radnik stoji na mestu“, kaže ekonomski savetnik Bele kuće.

On smatra da je finansijski sektor doprineo da mnoge američke porodice poveruju da je kupovina kuće najbolji način za ulaganje ušteđevine.

„Dok su prihodi stajali na istom, ljudi su izgleda održavali standard trošenjem ušteđevine, misleći da u rezervi imaju kuću, čija je vrednost neprekidno u porastu“, dodaje Volker.

Zahvaljujući finansijskom inženjeringu ta ekonomski neodrživa praksa, nastavlja Volker, trajala je dovoljno dugo da izazove finansijsku krizu neviđenu u Americi u poslednjih šezdeset godina. Bivši predsednik federalnih rezervi zalaže se za uvođenje novih finansijskih pravila.

„Glavni razlog finansijske krize je činjenica da su finansijske ustanove bile pod zaštitom države. Još vlada mišljenje da su velike i složene finansijske ustanove zaštićene od propasti, jer bi to moglo da dovede do lančane reakcije. Čelnici takvih institucija, pa čak i vlasnici njihovih akcija, uvereni su da ih to ništa neće koštati, jer će država da priskoči u pomoć subvencijama od poreskih sredstava“, naglašava Volker i dodaje:

„Ukoliko takva ubeđenja ne budu odstranjena, biće novih finansijskih avantura, i novih državnih intervencija, što bi nas u dogledno vreme moglo dovesti do nove krize“.


Zbog globalne ekonomske povezanosti, potrebno je da svetska finansijska tržišta i finansijske ustanove takođe usvoje nova pravila ponašanja, smatra Volker. On je izrazio nadu da će na sastanku Grupe 20 u junu, vodeće svetske ekonomske sile, razmotriti moguću reformu globalnog finansijskog sistema.

XS
SM
MD
LG