Linkovi

Skok profita "Goldman Saksa" u senci optužbe za prevaru


Skok profita "Goldman Saksa" u senci optužbe za prevaru
Skok profita "Goldman Saksa" u senci optužbe za prevaru

Posle usvajanja zakona o reformi zdrastvene zaštite, američki predsednik Barak Obama okrenuo se potpunom preuređenju finansijskog sektora u SAD. Istovremeno, jedna od najvećih investicionih banaka „Goldman Saks“, priprema se za borbu sa Fedralnom komisijom za kontrolu hartija od vrednosti zbog optužbe o navodnoj prevari.

Predsednik Obama odlazi na Vol Strit u četvrtak kako bi predstavio svoj plan za reformu finansijskog sektora.

"Ne možemo da obeležimo dvogodišnjicu finansijskog kolapsa, a da i dalje imamo na snazi ista pravila koja su dovela do toga", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Dok se sekretar za finansije Timoti Gajtner sastajao sa umerenim republikancima, debata o zakonu počela je grubim rečima upućenim kritičarima iz Republikanske stranke.

"Vol Strit ne vidi potrebu da se osigura da se ovakva kriza više nikada ne ponovi. Za sada, ni naši republikanski prijatelji", poručio je Heri Rid, lider većine u Senatu, dok njegov republikanski kolega Mič Mekonel naziva zakon planom za spasavanje posrnulih banaka, zbog stavke u njemu da se izdvoji fond od 50 milijardi dolara.

Demokrate međutim kažu da će odustati od toga.

"Obe stranke se slažu da nema spasavanja. Ja to vidim kao veoma dobar početak", rekao je Mekonel.

Do napretka je došlo upravo u trenucima dok se možda najveća investiciona firma na Vol Stritu „Goldman Saks“ suočava s optužbom za prevaru. Firma je navodno navela svoje klijente da investiraju u proizvod, koji je smislio upravo jedan od klijenata, Džon Polson, koji je navodno želeo da profitra kada proizvod propadne.

"Interesantno će biti videti koliko su viski zvaničnici firme znali o detaljima ove ponude investitorima", smatra analitičar Gregori Zakerman.

Federalni regulatori kažu da su investitori izgubili milijardu dolara, dok je Polson zaradio milijardu. "Goldman Saks" je međutim pojačao svoju odbranu, tvrdeći da su potezi firme bili u „potpunosti odgovarajući“.

Istovremeno, "Goldman Saks" je jutros objavio zaradu za prvo tromesečje ove godine, koja je veća od očekivane. Firma je u prvom kvartalu 2010 zaradila skoro tri i po milijarde dolara, za trećinu više nego što su predviđali stručnjaci i skoro dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Mnogi veruju da bi ovi podaci mogli dodatno da iznerviraju američku javnost i političare, što bi svakako moglo da doprinese još bržem usvajanju reforme finansijkog sektora.

XS
SM
MD
LG