Linkovi

Obama završio posetu Meksiku


Predsednik Barak Obama tokom govora u Muzeju antropologije u Meksiko Sitiju, 3. maj 2013.
Predsednik Barak Obama tokom govora u Muzeju antropologije u Meksiko Sitiju, 3. maj 2013.

Tokom posete Meksiku, Obama je poručio da se "rađa novi Meksiko", sa velikim građanskim društvom i političkim partijama koje se žustro nadmeću ali i mirno vrše primopredaju vlasti.

Obraćajući se grupi u kojoj su većina bili studenti, u nacionalnom muzeju antropologije u Meksiko Sitiju, Obama je istakao da su mladi ljudi - zahvaljujući svom duhu i spremnosti da se promene stvari koje više ne funkcionišu - "san" koji će pomoći u oblikovanju svetle budućnosti Meksika.

Obama je poručio da su Meksiko i SAD "podjednaki partneri", dodajući da su deformacije u obe zemlje dovele do nesporazuma, za koje se nada da će biti ispravljeni.

Medjutim, u Meksiko Sitiju su juče demonstranti izašli na ulice kako bi protestovali protiv zalaganja predsednika Obame za pojačanu kontrolu granica. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom, Obama je rekao da legalna imigracija čini obe zemlje snažnijim i konkurentnijim:

“I to, delom odražava ekonomski progres i veće mogućnosti u Meksiku. Mislim da bi taj progress trebalo da pruži informacije za raspravu u Sjedinjenim Državama i optimista sam da ćemo konačno imati sveobuhvatnu imigracionu reformu.”

Predsednik Obama je istakao da su američka imigraciona reforma i kontrola granica imale visoko mesto tokom razgovora koji su bili usmereni na poboljšanje ekonomija u Sjedinjenim Državama i Meksiku:

“Zajedno sa Meksikom, usmerićemo se na jačanje veza između naših biznisa i radnika, promociju inovacija, preduzetništva i jačanja konkurentnosti naših ekonomija. Takođe ćemo obnoviti naš cilj o okončanju pregovora o transpacifičkom partnerstvu ove godine. To bi bio još jedan veliki korak u integraciji naše dve ekonomije, što bi nas stavilo u konkurentnu poziciju na najbrže rastućim tržištima na svetu, u azijsko-pacifičkom region.”

Predsednik Obama je izjavio da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju podršku Meksiku u borbi protiv nasilja i organizovanog kriminala. Predsednik Meksika Penja Nijeto pozdravio je američko–meksičku pograničnu saradnju i rekao da će ona nastaviti da se razvija:

“Svesni smo saradnje koju su Sjedinjene Države do sada ostvarile sa meksičkom vladom, kao i da nova bezbednosna strategija u našoj zemlji ima jasan cilj, a to je borba protiv organizovanog kriminala u svakom obliku, uključujući krijumčarenje droge, otmice, ucene ili bilo koju drugu vrstu kriminala. Nećemo odustati od te odgovornosti meksičke vlade.”

Penja Nijeto rekao je da je nova strategija meksičke vlade smanjenje nasilja. Dvojica lidera složila su se da će Vašington pomoći tako što će se truditi da smanji potražnju za drogom u Severnoj Americi, koja podstiče ilegalnu proizvodnju i trgovinu drogom.

Predsednik Barak Obama je danas završio posetu Meksiku i treba da doputuje u Kostariku, gde će do kraja danas imati bilateralni sastanak sa predsednicom Laurom Činčilom, a sutra učestvovati na Centralnoameričkom forum o održivom ekonomskom razvoju.
XS
SM
MD
LG