Linkovi

Obama u poseti Latinskoj Americi


Američki predsednik razgovaraće sa liderima nekoliko zemalja o reformi američkog imigracionog sistema i proširenju saradnje

Predsednik Barak Obama doputovao je u Meksiko, gde počinje trodnevnu posetu Latinskoj Americi, koja će obuhvatiti i boravak u Kostariki. Predsednikovi susreti sa liderima Meksika i zemalja Centralne Amerike biće fokusirani na jačanje ekonomskih veza.

Predsednik Obama kaže da će ekonomski razvoj biti glavna tema njegovog prvog susreta sa novim predsednikom Meksika, Enrikeom Penjom Nietom.

„Proveli smo toliko vremena u razgovorima o bezbednosnim pitanjima izmedju Sjedinjenih Država i Meksika da ponekad zaboravljam da je reč o snažnom trgovinskom partneru, zaslužnom za obimnu trgovinu i veliki broj radnih mesta na obe strane granice“, rekao je Obama.

Trgovina sa Meksikom je od ključne važnosti za američku ekonomiju, kaže analitičar Erik Fanrsvort iz Saveta Severne i Južne Amerike.

„Svakoga dana roba u vrednosti od milijardu i četiri stotine miliona dolara prelazi granicu izmedju naše dve zemlje. To je ogromna količina trgovine na dnevnoj bazi. Znamo da približno šest miliona radnih mesta u SAD zavisi od trgovine sa Meksikom“, kaže Fanrsvort.

Predsednik Obama planira da razgovara o proširenju obima Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao NAFTA, kojim su 1994. godine smanjene trgovinske prepreke izmedju Sjedinjenih Država, Meskika i Kanade. On će takodje razgovorati o jačanju regionalne trgovine sa Evropom i zemljama pacifičkog basena.

Američki i meksički predsednik planiraju da diskutuju i o prometu narkotika i pograničnoj bezbednosti.

„Proteklih nekoliko godina zabeležili smo veliki napredak na planu koordinacije i kooperacije izmedju dve vlade. Medjutim, smatram da stvari mogu još da se poboljšaju“, rekao je Obama.

U Kostariki, predsednik Obama će se sastati sa predsednicom Laurom Činčilom i drugim regionalnim liderima. Oni će takodje razgovarati o trgovini i ekonomskom razvoju.

„Želimo da osiguramo da naša hemisfera bude efikasnije integrisana u cilju poboljšanja ekonomije i bezbednosti za sve njene stanovnike“, rekao je Obama.

Bivši američki ambasador u Meksiku Džim Džons kaže da centralno američke zemlje nisu toliko ekonomski napredne kao Meksiko, ali da su ipak važne za američku trgovinu i proizvodnu industriju.

„Centralna Amerika je najmanje razvijeni deo, ali te zemlje su veoma važan deo ekonomske jednačine kada ste u konkurenciji sa Kinom i Indijom, što znači da su veoma značajne“, kaže Džons.

Pored toga, predsednik Obama ističe kako se nada da će njegova poseta regionu doprineti ubrzavanju procesa usvajanja novog zakona o imigraciji u Kongresu.
XS
SM
MD
LG