Linkovi

Smanjen broj raspoloživih radnih mesta


Sa više od 12 milona nezaposlenih radnika u Sjedinjenim Državama, sada otprilike 3,7 radnika konkurušu za svako radno mesto.

Američka administracija je danas saopštila da se broj raspoloživih radnih mesta u aprilu smanjio za 325 hiljada - na ukupno tri miliona i 400 hiljada. To je najveći mesečni pad od septembra 2008.

Stopa nezaposlenosti se u maju zaustavila na 8,2 odsto, a poslodavci su otvorili 69 hiljada novih radnih mesta. Sa više od 12 milona nezaposlenih radnika u Sjedinjenim Državama, sada otprilike 3,7 radnika konkurušu za svako radno mesto, što je više nego dvostruko nego na početku recesije, decembra 2007.

Za to vreme, predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki, došao je na dvodnevni sastanak glavnih funkcionera koji treba da se dogovore o novim merama za podsticanje američke ekonomije, koje obuhvataju i moguću izmenu kamatnih stopa. Investitori pomno prate razvoj situacije i mere koje donosi Centralna banka.

Odbor koji odlučuje o monetarnoj politici sutra će da izda saopštenje i na konferenciji za novinare objavi zaključke dvodnevnog sastanka.
XS
SM
MD
LG