Linkovi

Porast nezaposlenosti u SAD


Mekdonaldsov restoran u Česterfildu, u državi Ohajo oglašava da zapošljava nove radnike
Mekdonaldsov restoran u Česterfildu, u državi Ohajo oglašava da zapošljava nove radnike

Nezaposlenost je porasla samo za 0,1 odsto – na 8,2 odsto, ali je ta vest ipak bila šok za Volstrit gde su indeksi pali za više od 2 odsto.

Nade da će oporavak američke ekonomije pomoći u rešavanju globalnih ekonomskih teškoća umanjene su današnjim izveštajem o porastu nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u maju.

Izveštaj o tržištu rada u maju je najslabiji ove godine – otvoreno je samo 69 hiljada radnih mesta što znači da će prethodni pozitivni izveštaji morati da budu revidirani i da američki poslodavci nisu uvereni u oporavak ekonomije. Ekonomisti ukazuju na probleme u Evropskoj uniji i usporavanje kineske privrede što narušava i optimizam da će Sjedinjene Države moći da se odupru tim pritiscima.

„Ono što izgleda ne uvidjaju je da se radi u dugotrajnijem usporavanju ekonomije tako de će morati da preispitaju svoje zaključke jer se to usporavanje ponavlja već treće leto za redom,“ smatra analitičar Džim Bjanko.

Kao jedan od razloga za otvaranje manjeg broja novih radnih mesta navode se i neizvesnosti uoči američkih predsedničkih izbora u novembru. Očigledno je da su u takvoj situaciji mnogi Amerikanci odlučili da ipak traže novi posao što se odrazilo i u porastu stope nezaposlenosti za 0,1 odsto - na 8,2 odsto. Uz vesti o ekonomskim teškoćama širom sveta berzanski indeksi na Volstritu su ponovo značajno pali, dok su kamate na obveznice američke vlade takodje zabeležile rekordno nizak nivo.
XS
SM
MD
LG