Linkovi

Južna Karolina na meti vremenske nepogode Ian


STORM-IAN/
STORM-IAN/

Vremenska nepogoda Ian stigla je na područje Južne Karoline oko 90 kilometara severoistočno od grada Čarlstona.

Prema objavi američkog Nacionalnog centra za uragane jačina Iana svedena je na oluju prve kategorije, koja je u blizini mesta Džoržtaun, prošla brzinom od oko 140 kilometara na sat.

U istom danu, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su razorne posledice uragana Ian verovatno biti među najgorim u istoriji Sjedinjenih Država.

Bajden je rekao da je izdao direktivu da se preduzmu sve što je moguće kako bi se spasili ljudski životi.

"Tek počinjemo da uviđamo razmere razaranja. Verovatno će se svrstati među najgore u istoriji naše nacije", rekao je američki predsednik.

Ian je stigao do Južne Karoline dan pošto je izazvao razaranja na Floridi. U toj državi za sada je zabeležen najmanje 21 potvrđeni ili nepotvrđeni smrtni slučaj u toj državi, saopštio je Kevin Gatri, direktor službe za vanredne situacije, što je prvi put da je jedan državni zvaničnik izneo procenu broja ljudskih žrtava.

Ian, koji je na putu ka Floridi oslabio u tropsku oluju, u četvrtak je ponovo postao uragan prve kategorije na putu ka Južnoj Karolini, sa vetrovima maksimalne jačine od 85 kilometara na sat, saopšteno je iz Nacionalnog centra za uragane.

Očekuje se da udari na grad Čarlston u Južnoj Karolini i da uzrokuje poplave opasne po život, jake vetrove i veliki plimski talas. Hiljade kilometara obale, od Džordžije do Severne Karoline, su pod upozorenjem za uragan.

Guverner Ron Desantis rekao je da ima ljudskih žrtava, ali je odbio da govori o brojevima i apelovao da se sačekaju zvanične potvrde.

"Sigurno očekujemo da ima mrtvih od udara ovog uragana", rekao je Desantis.

Dodao je da su oštećenja nekih mesta, kao što je Fort Majers Bič, "neopisiva".

Predsednik SAD DŽo Bajden upozorio je da bi moglo da se pokaže da je Ian jedan od najsmrtonosnijih uragana u istoriji Floride i da preliminarni izveštaji ukazuju na veliki broj stradalih.

Više od 2,3 miliona domova i poslovnih objekata ostalo je bez struje posle naleta Iana.

Na oprezu Džordžija, Južna i Severna Karolina

Ove tri države apelovale su na stanovništvo da se evakuiše. Posebno je rizično u Čarlstonu, Južnoj Karolini, gde se procenjuje da je oko 90 odsto podložno oštećenjima ako udari uragan i uzrokuje poplave.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper apelovao je na stanovnike da preduzmu mere opreza i pripreme se na poplave, klizišta i tornada.

Posledice vremenske nepogode u Orlandu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Guverner Floride kazao je da je u okruzima Li i Šarlot, koji su najteže pogođeni, spaseno oko 700 ljudi.

Centralna Florida je i dalje u riziku od poplava, upozorio je Nacionalni centar za uragane.

Predsednik SAD najavio je da će otputovati na Floridu čim to dozvole uslovi, a u međuvremenu je odobrio situaciju prirodne katastrofe i tako omogućio da se sredstva iz federalnog budžeta daju ugroženim područjima.

XS
SM
MD
LG