Linkovi

Uragan Ajrin pogodio SAD


Satelitski snimci NASA-e ponajbolje pokazuju veličinu uragana
Satelitski snimci NASA-e ponajbolje pokazuju veličinu uragana

Najmanje četiri osobe poginule su u uraganu Ajrin koji je, praćen snažnim vjetrovima i obilnim padavinama, zahvatio istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Zvaničnici su saopštili da su tri osobe poginule u Sjevernoj Karolini, a jedna u Virdžiniji. Uragan, praćen vjetrovima jačine 140 kilometara na sat, u subotu ujutro je pogodio Sjevernu Karolinu, oborio drveće i preplavio ulice. Gotovo milion domova i radnji ostalo je bez električne energije.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će masivni olujni sistem nastaviti da se kreće sjevernoistočnom putanjom brzinom od oko 24 kilometra na sat. Takođe je upozorio da će oluja prve kategorije proći kroz Vašington tokom večeri, ne gubeći na jačini.

Predsjednik Barak Obama, koji je danas razgovarao sa visokim zvaničnicima zaduženim za vanredne situacije, istakao je da će situacija biti neizvjesna naredna 72 sata.

Sekretarka za unutrašnju bezbjednosti Dženet Napolitano prethodno je navela da zvaničnici očekuju jaku kišu, poplave i poremećaje u snabdijevanju električnom energijom širom istočne obale. Takođe postoji prijetnja od tornada.

Vandredno stanje već je proglašeno u svim priobalnim državama, dok su vazdušni i kopneni saobraćaj gotovo u potpunosti zaustavljeni. Više od milion ljudi je evakuisano.

U Njujorku, prvi put, ne radi javni prevoz. Gradonačelnik Majkl Blumberg takođe je naredio prvu u istoriji evakuaciju Njujorčana, njih 370.000 koji žive u djelovima metropolisa na niskoj nadmorskoj visini. Uragan Ajrin (Irene) prvi je koji ozbiljno prijeti američkom kopnu u posljednje tri godine.

XS
SM
MD
LG