Linkovi

Uragan Ajrin oslabio


Uragan Ajrin oslabio

Uragan Ajrin je oslabio i postao tropska oluja, ali nastavlja da pogađa istočnu obalu Sjedinjenih Država teškim kišama i jakim vetrovima približavajući se gradu Njujorku.

Uragan je u subotu ujutru stigao do kopna Severne Karoline, gde je u nevremenu poginulo najmanje osam osoba, a kopneni i vazdušni saobraćaj su potpuno paralisani.

Nacionalni centar za uragane je saopštio da se nevreme približava Njujorku sa vetrovima snage 120 kilometara na sat. Meteorolozi kažu da će se na gornjim spratovima brojnih višespratnica u gradu udari vetra osetiti mnogo jače. Očekuje se i da se vodostaj poveća čak do dva i po metra, što bi stvorilo probleme u nižim delovima Menhetna, počev od Bateri Parka, na samom jugu.

Uragan Ajrin oslabio
Uragan Ajrin oslabio

Delovi saobraćajnih tunela koji povezuju grad sa kopnom su zatvoreni zbog opasnosti od poplave. Reke Ist i Hadson, koje okružuju ostrvo Menhetn, nabujale su i poplavile neke ulice. Guverner države Nju Džerzi, Kris Kristi, predviđa da će pojedini delovi države doživeti rekordne poplave.

Meteorolozi kažu da će Ajrin do kraja dana preći u Nju Inglend, pre nego što tokom noći stigne do Kanade.

Zbog posledica nevremena, dve nuklearne elektrane – u Merilendu i Nju Džerziju – bile su prisiljene da prekinu rad. Vlasti kažu da su elektrane bezbedne i da niko nije u opasnosti.

Ajrin je naletela na obalu države Severne Karoline juče ujutru, plaveći ulice i rušeći drveće vetrovima snage 140 kilometara na sat. Nevremene je kasnije stiglo u Vašington, gde su snažni vetrovi i jaka kiša izazvali lokalne poplave i rušenje drveća.

U istočnom delu Sjedinjenih Država, oko dva miliona domaćinstava je bez električne energije. Desetine miliona ljudi su se našle na putu nevremena, koje je prošlo preko nekih najgušće naseljenih područja zemlje. Pretpostavlja se da su tornada koja je izazvao uragan, porušila neke kuće u državama Delaver i Virdžinija.

Centar za uragane upozorava na talase i struje opasne po život, uz porast nivoa vode za više od dva metra u nekim delovima zemlje. Padavine od 25 centimetara i više mogu da izazovu smrtonosne bujice i znatno rušenje drveća.

Predsednik Barak Obama je juče obišao komandni centar u kojem nadležni za vanredne situacije usaglašavaju mere koje se preduzimaju za suzbijanje posledica nevremena. Predsednik je upozorio da bi situacija narednih nekoliko dana mogla da bude kritična.

Američka mornarica je izdala naredbu da Druga flota, stacionirana u Virdžiniji, isplovi na otvoreno more da bi se izbegla potencijalna šteta.

Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, naredio je prvu u istoriji obaveznu evakuaciju stanovnika iz nižih delova grada, među kojim je i finansijska četvrt oko Vol strita. Takođe prvi put u istoriji grada, celokupan javni prevoz, uključujući podzemnu železnicu i autobuski saobraćaj, zatvoreni su, kao i tri glavna njujorška aerodroma.

Avioprevoznici su već otkazali hiljade letova duž istočne obale, a prekinut je i železnički saobraćaj u nekim delovima regiona.

Ajrin je prvi uragan koji je ozbiljno ugrozio Sjedinjene Države posle tri godine. Pored žrtava u Sjedinjenim Državama, u uraganu su poginuli najmanje jedna osoba u Portoriku i dve u Dominikanskoj Republici. Ajrin dolazi šest godinha pošto je uragan Katrina poplavio Nju Orleans, kada je poginulo više od 1.800 ljudi, a više od milon ostalo bez krova nad glavom.

XS
SM
MD
LG