Linkovi

Ukrajina visoko na dnevnom redu G20


Predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik EU Herman van Rompuj je najavio da će se evropski ministri spoljnih poslova sastati u ponedeljak posle samita da razmotre situaciju u Ukrajini i moguće „nove korake“, što bi moglo da znači nove sankcije Rusiji

Američki predsednik Obama izjavio je da SAD predvode svet u suprostavljanju ruskoj agresiji na Ukrajinu.

U govoru na Univerzitetu Kvinslend u Brizbejnu, Obama je istakao da je Rusija „pretnja svetu“, o čemu je svedočilo obaranje malezijskog aviona MH17, dok je ovog jula preletao iznad teritorije pod kontrolom proruskih pobunjenika u Ukrajini na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da situacija na istoku Ukrajine mora da se reši kroz dijalog sa separatistima koji imaju podršku Rusije. Medjutim, Porošenko je juče poručio da je ukrajinska vojska „spremna da se bori“ ukoliko dodje do potpunog kolapsa primirja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da želi da postigne kompromis sa Ukrajinom ali Kremlj demantuje da su njegovi vojnici ili oružje na područjima koja kontrolišu pobunjenici. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk istakao je da je izgradnja vojske dovoljno jake da bi se zaustavila ruska agresija najvažniji zadatak njegove zemlje.

I predsednik SAD i Rusije nalaze se u Brizbejnu gde prisustvuju samitu G20.

Predsednik EU Herman van Rompuj je najavio da će se evropski ministri spoljnih poslova sastati u ponedeljak posle samita da razmotre situaciju u Ukrajini i moguće „nove korake“, što bi moglo da znači nove sankcije Rusiji. Lideir EU takodje planiraju da razgovaraju o Ukrajini sa predsednikom Obamom na marginama samita G20.

XS
SM
MD
LG