Linkovi

Tenzije oko Ukrajine i na samitu G20


Sastanak u Brizbejnu uoči početka G20
Sastanak u Brizbejnu uoči početka G20

Ruski predsednik, uoči samita G20, optužio SAD da uvođenjem sankcija krše duh međunarodne ekonomske saradnje. U Kijevu, ukrajinski predsednik poručio da je njegova zemlja spremna za odbranu

Dok se lideri 20 svetskih ekonomskih sila okupljaju na samitu Grupe 20 u Australiji - ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Sjedinjene Države „surovo krše“ duh međunarodne ekonomske saradnje koja čini osnovu rada organizacija kao što je G20.

Putin je u intervju agenciji Itar tass - uoči odlaska na dvodnevni samit G20 koji počinje sutra u Brizbejnu, u Australiji - posebno kritikovao zapadne sankcije kojima je podvrgnuta Rusiji zbog njene u ukrajinskoj krizi.

Ruski predsednik je rekao neće pokretati pitanje sankcije tokom zasedanja G20, ali da će govoriti o tome ukoliko drugi pomenu tu temu. NATO i drugi kritikovali su Rusiju proteklih dana zbog prebacivanja trupa i teškog naoružanja u istočnu Ukrajinu, koja oponira vladi u Kijevu.

Nedavni potezi ruske mornarice i ruskih vazdušnih snaga takođe su izazvali zabrinutost mnogih zapadnih zemalja. Australija je uputila svoju mornaričku flotu u međunarodne vode kako bi vršila nadzor nad aktivnostima ruskih ratnih brodova koji se nalaze u blizini australijske severoistočne obale.

Ukrajina spremna za odbranu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da su oružane snage njegove zemlje "spremne i sposobne da se bore" ako bude prekšren sporazum o prekidu vatre koji je postignut sa proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Porošenko je nakon sastanka sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima rekao da se situacija na istoku mora rešiti dijalogom, ali da je njegova vlada preduzela ozbiljne korake prethodna dva meseca da pripremi oružane snage za odbranu zemlje.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je glavni prioritet zemlje da reformiše vojsku i nabavi novo naoružanje kako bi se osiguralo da oružane snage mogu da zaustave "rusku vojnu agresiju" i brane Ukrajince.

Agencija Rojters prenosi da su pobunjenici pucali na OEBS-ovu bespilotnu letelicu za osmatranje, nekoliko dana pre nego što su primećeni ruski konvoji u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG