Linkovi

Ukrajina saopštila da je osujetila ruski plan za ubistvo Zelenskog


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

Ukrajinski kontraobaveštajni istražitelji osujetili su ruski plan za ubistvo predsednika Vladimira Zelenskog i drugih visokih vojnih i političkih ličnosti, saopštila je u utorak ukrajinska služba državne bezbednosti.

Dva pukovnika Državne garde Ukrajine, koja štiti najviše zvaničnike, privedena su pod sumnjom da su sproveli plan koji je izradila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), navodi se u saopštenju.

Pukovnici su regrutovani pre potpune invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022, navodi se u saopštenju. U njemu se citira šef Službe državne bezbednosti Vasilij Maliuk koji je rekao da je zavera predviđala napad pre inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina u utorak.

Maliuk je rekao da je lično nadgledao strogo tajnu operaciju praćenja zavere. Ukrajinske tvrdnje o ruskim naporima da ubiju Zelenskog nisu nove. Zelenski je rekao da je 2022. bilo najmanje 10 pokušaja njegovog ubistva, a da se sada rat sa Rusijom protegao na treću godinu.

Takođe, tužioci u Poljskoj saopštili su prošlog meseca da je jedan državljanin te zemlje uhapšen zbog optužbi da je bio spreman da špijunira u ime ruske vojne obaveštajne službe u navodnoj zaveri za ubistvo Zelenskog.

Kretanje Zelenskog se drži u tajnosti iz bezbednosnih razloga, a njegove posete zemlji se tek nakon njegovog odlaska. Vesti o događajima koje održava u Kijevu obično su pod embargom dok se ne završe.

Zelenski je pozvao narod da nastavi da se bori poručivši da Ukrajina može da pobedi.

U saopštenju iz Kijeva se navodi da su ruski obaveštajci koji su ciljali Zelenskog tražili pripadnike ukrajinske vojske bliske predsednikovim bezbednosnim jedinicama koji bi mogli da uzmu šefa države za taoca i kasnije da ga ubiju.

Operacija je vođena iz Moskve, piše u saopštenju u kojem se navode i imena trojice navodnih ruskih špijuna koji stoje iza zavere. Širi plan je bio da se identifikuju lokacije visokih ukrajinskih zvaničnika i gađaju raketama, praćenim bespilotnim letelicama. Dvojica ukrajinskih pukovnika uhapšena su zbog sumnje za izdaju, za koju je predviđena doživotna robija, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG