Linkovi

Uzdrmana svetska tržišta žitarica, Rusija nastavlja granatiranja


Ruševine stambene zgrade posle ruskog granatiranja u Nikolajevu (Foto: Reuters/Viktoria Lakezina)
Ruševine stambene zgrade posle ruskog granatiranja u Nikolajevu (Foto: Reuters/Viktoria Lakezina)

Svetska tržišta žitarica uzdrmana su već treći dan nakon odluke Rusije da blokira sporazum o izvozu žitarica.

Istovremeno, ta zemlja vrši vazdušne napade na ukrajinske luke Odesu i Nikolajev kao i usidrene brodove i plovila.

Podaci sa terena, kako izveštava agencija Rojters, ukazuju da je napad izveden u četvrtak bio najteži od početka nedelje.

Najmanje 27 civila povređeno je u vazdušnim napadima na luke, u kojima su oštećene zgrade i kineski konzulat u gradu Odesi.

U Nikolajevu vatrogasci su gasili vatru na velikoj stambenoj zgradi oštećenoj u napadu, kao i na nekoliko drugih objekata.

Moskva je napade na luku okarakterisala kao odmazdu za ukrajinski napad na ruski most na Krimu – poluostrvu koje je nezakonito anektirala od Ukrajine

Odmazda se nastavlja, svi planirani ciljevi u Odesi i Nikolajevu su pogođeno”, navedeno je u saopštenju.

Nakon napada regionalni guverner Odese Oleh objavio je fotografiju zdanja kineskog konzulata na kom su razbijen prozori.

Agresor namerno pogađa lučku infrastrukturu – oštećene su administrativne i stambene zgrade u blizini... To pokazuje da neprijatelj ne obraća pažnju ni na šta“, objavio je Kiper na Telegramu.

U svojoj reakciji, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštio je da su u eksploziji srušeni zidovi i oštećeni prozori na zgradi konzulata.

Kina obraća znatnu pažnju na aktuelna događanja”, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, Rusija je saopštila da će sva plovila koja se od četvrtka ujutru kreću prema ukrajinskim teritorijalnim vodama tretirati kao da prevoze oružje i smatrati da su na ukrajinskoj strani.

Precizirala da delove Crnog mora proglašava nebezbednim.

Kijev je reagovao najavom sličnih mera – ukazavši da će brodove koji plove ka Rusiji ili prema okupiranoj ukrajinskoj teritoriji tretirati kao da prevoze oružje.

Vašington je pretnju Rusije okarakterisao kao signal da bi Moskva mogla napadati civilne brodove.

Verujemo da se radi o koordinisanom naporu da se opravdaju napadi na civilne brodove u Crnom moru i da se za te napade okrivi Ukrajina“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adam Hodž.

Potez koji ukazuje da bi Rusija ponovo mogla da uvede blokadu Ukrajini, jednom od najvećih svetskih izvoznika hrane, doprinela je porastu globalnih cena.

Moskva odbija da podrži dogovor o izvozu žita dok joj se ne odobre bolji usklovi za prodaaju sopstvene hrane i đubriva. Ujedinjene nacije saopštile su da odluka Rusije ugrožava dostupnost hrane za najsiromašnije građane sveta.

Britanska misija pri svetskoj organizaciji razmatraće u petak, kako je saopšteno, humanitarne posledice povlačenja Rusije iz dogovora o žitu.

Istraga protiv Rusije zbog zločina agresije na Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Kijev, sa druge strane, polaže nade da će se izvoz žitarica nastaviti bez učešća Rusije.

Međutim, nijedan brod nije isplovio iz ukrajinskih luka od kada se Rusija, u ponedeljak, povukla iz sporazuma o izvozu žita.

XS
SM
MD
LG