Linkovi

Ukrajinci krili siročad od ruske deportacije


Osoblje dečje bolnice u Hersonu
Osoblje dečje bolnice u Hersonu

Nekoliko sati pošto je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu 24. februara, zdravstveni radnici u dečjoj bolnici u Hersonu počeli su da razmišljaju o tome kako da spasu bebe. Razlog tome je bila sumnja da su ruske snage tokom rata od 2014. oduzimale ukrajinsku decu bez roditelja i odvodile ih u Rusiju.

Zaposleni u hersonskoj bolnici počeli su da prave lažne medicinske kartone za 11 napuštenih beba, kako bi delovalo da su isuviše bolesne da se transportuju u sirotište, i da ih odatle odvedu ruske snage.

"Namerno smo pisali lažne informacije da su deca bolesna i da ne mogu da se transportuju“, rekla je doktorka Olga Piljarska, načelnica intenzivne nege.

Uplašili smo se da će Rusi saznati, ali odlučili smo da ćemo spasiti decu po svaku cenu".

Rusi su, kako se procenjuje, tokom rata iz ukrajinskih sirotišta izveli najmanje 1.000 dece i odveli ih u Rusiju ili na okupirane ukrajinske teritorije. Međutim, stanovnici kažu da bi znatno više dece nestalo da neki ljudi nisu rizikovali i svoje živote da ih spasu.

Na periferiji Hersona u selu Stepanivka, Volodimir Sahajdak, direktor centra za socijalnu i psihološku rehabilitaciju, takođe je falsifikovao papire da bi sakrio 52 siročadi. Neku decu je preuzelo osoblje centra, drugu dalji rođaci, neka su ostala kod njega.

"Delovalo mi je da će deca jednostavno biti oduzeta ako ih ne sakrijem“, rekao je on.

Deca bez roditelja na dečjem odeljenju bolnice u Hersonu, 22. novembar 2022.
Deca bez roditelja na dečjem odeljenju bolnice u Hersonu, 22. novembar 2022.

Ali njihovo premeštanje nije bilo lako.

Pošto je Rusija okupirala Herson i veći deo te oblasti, vojnici su počeli da odvajaju siročad na kontrolnim punktovima. Sahajdak kaže da je morao da izmišlja razne načine kako da transportuje decu, pa je jednom prilikom lažirao njihova dokumenta govoreći da je grupa dece lečena u bolnici i da ih je tetka vodila da se nađu sa majkom, koja je u devetom mesecu trudnoće i čeka ih na drugoj strani reke.

Nisu, ipak, sva deca sakrivena od ruskih snaga. Zaposleni u sirotištu u Hersonu tvrde da je u oktobru odatle izvedeno 50-oro dece i odvedeno na Krim.

"Došao je autobus sa natpisom "Z" i oni su odvedeni“, rekla je Anastasija Kovalenko koja živi u blizini.

Prazni dečji kreveci u sirotištu u Hersonu
Prazni dečji kreveci u sirotištu u Hersonu

Asošijeted pres je ranije izveštavao o tome da Rusija pokušava da na hiljade ukrajinske dece preda ruskim porodicama na hraniteljstvo ili usvajanje. AP je otkrio da su zvaničnici bez pristanka deportovali ukrajinsku decu u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom, lagali ih da ih roditelji ne žele, koristili ih za propagandu i davali im državljanstvo.

Ruske vlasti su u više navrata navodile da je preseljenje dece u Rusiju namenjeno njihovoj zaštiti od neprijateljstava. Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da Moskva oduzima i deportuje decu.

Ruska ombudsmanka za prava deteta Marija Lavova-Belova lično je nadgledala premeštanje stotina siročadi iz ukrajinskih oblasti pod ruskom kontrolom radi usvajanja od strane ruskih porodica. Tvrdi je da je nekoj deci ponuđena prilika da se vrate u Ukrajinu, ali da nisu želela.

Regionalni savetnik UNICEF-a za zaštitu dece za Evropu i centralnu Aziju Aron Grinberg rekao je da, dok se ne utvrdi sudbina roditelja ili drugih bliskih rođaka deteta, smatra se da svako razdvojeno dete ima žive bliske rođake, a procenu toga treba da rade vlasti u zemlje u kojima se deca nalaze.

Za neke je pretnja da će Rusija deportovati decu donela neočekivani životni preokret.

Tetjana Pavelko, medicinska sestra u dečjoj bolnici, brinula se da Rusi u oktobru, kada su se povlačili, povesti sa sobom i bebe. Pošto nije mogla da ima dece, ova 43-godišnjakinja požurila je da usvoji desetomesečnu devojčicu.

Bebi je dala ime Kira po hrišćanskoj mučenici.

XS
SM
MD
LG