Linkovi

Ruska umetnička scena - još jedna žrtva Putinovog rata


ARHIVA: Centar Sankt Peterburga u Rusiji.
ARHIVA: Centar Sankt Peterburga u Rusiji.

Dok Kremlj nastavlja eskalaciju rata u Ukrajini i odlučno guši glasove otpora invaziji kod kuće, svet ruske umetnosti i kulture, koji se tradicionalno protivi nasilju i ratu, tone u pesimizam.

Vlasti u Sankt Peterburgu, slično mnogim drugim ruskim gradovima, otkazale su festivale navodeći da nije prikladno da se takvi događaji održavaju u vreme rata. I proslave Nove godine i Božića biće smanjenog obima ove zime.

Uprkos ratu, Rusi i dalje idu u pozorište. Neki kažu da im svet kulture, umetnosti i muzike pruža bekstvo od teškoća, kao što je bio slučaj za vreme ranijih ratova poput sukoba sa Čečenijom.

“U teškim godinama kao što su bile 90-te i ove sada, kontekst u kojem razgovaramo, ono što najviše pomaže je muzika, ona daje ljudima energiju da žive život na drugaičji način”, priča za Glas Amerike Aleksandar Petrov, umetnički direktor pozorišta Zazerkalje u Sankt Peterburgu.

Ruska umetnost - još jedna žrtva rata u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Ruska umetnost je jedna od žrtava rata u Ukrajini. Stotine umetnika, uključujući i pozorišne glumce, pobegli su iz zemlje nakon što su se oglasili protiv rata, ili su otišli da bi izbegli mobilizaciju.

Neki posmatrači tu situaciju porede sa čistkama sovjetskog lidera Josifa Staljina 1930-ih, kada je počeo da eliminiše ljude koje je smatrao pretnjom, ili da ih šalje u gulage.

"Najgore je što znate da svakog dana neko napusti zemlju. Pozorišna kultura Rusije trpi gubitak ljudi kakav nije viđen od 30-ih godina prošlog veka”, zabrinuta je Marina Dmitrevskaja, glavna urednica pozorišnog magazina Peterburg.

Jedan od otkazanih događaja je gradski Međunarodni kulturni forum, žrtva nove izolacije Rusije.

Ali ne odlaze svi umetnici. Neki koriste svoj rad da prkose politici Kremlja i pruže Rusima ventil – i način da pokažu da su zadržali svoju humanost.

“I mi smo razmišljali o otkazivanju našeg godišnjeg festivala ali smo odlučili da organizujemo program sa pet predstava koje gledaocima daju priliku da se smeju, plaču, pokazuju kako da se suoče sa nevoljama, i nastave da budu ljudi”, dodaje Dmitrevskaja.

Policija privodi umetnicu i aktivistkinju Jelenu Osipovu za vreme antiratnog protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu u Sankt Peterburgu, 2. marta 2022.
Policija privodi umetnicu i aktivistkinju Jelenu Osipovu za vreme antiratnog protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu u Sankt Peterburgu, 2. marta 2022.

Umetnica Jelena Osipova je hapšena više puta zbog izražavanja svojih gledišta protiv politike ruskog predsednika Vladimira Putina. Sada, više nego ikada, kaže – važno je nastaviti sa protestima.

“Ne razumem kako se sve ovo toleriše, kako ne možemo da zaustavimo ovu vladu, da je promenimo. Da se deseti deo toga što se dešava ovde dogodio u bilo kojoj drugoj zemlji, vlada bi odavno pala. Strašno je što ovo dozvoljavamo. Sada čak pominju nuklearno oružje.”

Ruski rat u Ukrajini, koji je ušao u deveti mesec, svakog dana teško opterećuje Ruse koji mu se protive. Umetnost je i dalje prozor kroz koji mogu da pomognu od događaja koji su za mnoge postali tragična drama bez kraja.

XS
SM
MD
LG