Linkovi

Rusko-američka naučna konferencija održana u SAD uprkos ratu u Ukrajini


ARHIVA - Aktivista drži američku i ukrajinsku zastavu tokom protesta u parku Lafajet preko puta Bele kuće u Vašingtonu, 29. januara 2022. (Foto: Reuters/Shuran Huang)
ARHIVA - Aktivista drži američku i ukrajinsku zastavu tokom protesta u parku Lafajet preko puta Bele kuće u Vašingtonu, 29. januara 2022. (Foto: Reuters/Shuran Huang)

Godišnja konferencija Rusko-američkog naučnog udruženja održana je od 18. do 20. novembra u Los Anđelesu, u Kaliforniji. Događaj je ove godine imao drugačiji ton zbog ruskog rata u Ukrajini.

Filmski režiser Jegor Baranov doleteo je iz Moskve u Los Anđeles krajem februara, pošto je Rusija napala Ukrajinu.

“Imao sam izbor, ili bih se napijao do ludila ili otišao u zatvor zbog neke vrste antiratne aktivnosti. Kao da sam mogao da zavirim u budućnost, a video sam da se sve raspada. Tada sam shvatio da ne mogu više", kaže Baranov.

Zajedno sa svojim kolegama, Baranov je nedavno učestvovao na godišnjoj konferenciji Rusko-američkog naučnog udruženja koje okuplja naučnike, prosvetne radnike i inovatore iz bivšeg Sovjetskog Saveza, bez obzira na njihovu politiku, a koji rade van Ruske Federacije.

Rusko-američka naučna konferencija održana u Kaliforniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ove godine, dosta vremena na konferenciji bilo je posvećeno ruskoj invaziji na Ukrajinu i kako učesnici mogu da pomognu žrtvama rata. Ideje su uključivale potpisivanje peticija za pomoć, ne samo Ukrajincima već i Rusima koji su prognani, jer su govorili protiv rata.

“Uglavnom su Ukrajinci, ukrajinski naučnici koji su još tamo, kao i oni koji su bili prinuđeni da postanu izbeglice. Ali govorimo i o naučnicima iz Belorusije i Rusije koji su napustili zemlju zbog svog antiratnog stava", navodi Aleksandar Kubanov sa Državnog univerziteta Severne Karoline.

Igor Jefimov sa unverziteta Nortvestern kaže da su "izuzetno talentovani lekari — kardiolozi - koji su spasli hiljade života u Rusiji, od kojih su mnogi već u poodmaklim godinama, morali da napuste sve i odu”.

Glumica Marija Maškova je takođe donela odluku da napusti uspešnu karijeru u Rusiji zbog invazije svoje zemlje na Ukrajinu. Uprkos tome što joj nedostaje kuća, Maškova kaže da ne vidi sebe kako se vraća - barem za sada.

“Nedostaju mi ljudi, nedostaju mi baka i deda, nedostaje mi Moskva. Ja sanjam o Moskvi. Nikada nisam živela u SAD duže od nekoliko meseci, a u februaru će ovde biti puna godina. Za sada ne mogu da zamislim povratak, možda kad padne režim", ističe Maškova.

Direktor forografije i snimatelj Fjodor Lias takođe je prekinuo svoje veze sa Rusijom potpisivanjem antiratne peticije ali dodaje da mu nije bilo teško da donese odluku da je potpiše kao i da je trebalo da to uradi ranije.

"Potpisalo je oko 300 ljudi. Nemam iluzija da će peticija nešto promeniti, ali nešto treba da uradite".

Za filmskog režisera Baranova, bilo je teško ostati u Rusiji i biti okružen kolegama koji podržavaju rat. Sada je u SAD, i podržava izdaleka one koji se bore protiv ruske agresije u Ukrajini, u nadi da će se jednog dana vratiti.

XS
SM
MD
LG