Linkovi

Uklonjene barikade na Kosovu, ali situacija nestabilna, najavljeni i protesti


Blokada puta u blizini sela Rudare, decembar 2022.

Posle uklanjanja preostalih barikada na severu Kosova od strane KFOR-a, situacija na severu Kosova i dalje je nestabilna, ocenjuju iz EU. Grupa Srba sa severa Kosova, kako piše Danas, najavila je protest za 9. januar nezadovoljna razvojem situacije.

Portparolka komesara EU za spoljnu politiku Nabila Masrali je u utorak ocenila da je situacija na severu Kosova i dalje nestabilna, dok su nedavni događaji na Kosovu pokazali koliko je važno postići normalizaciju odnosa.

„Pozdravili smo smirivanje napetosti i uklanjanje barikada. EU je igrala aktivnu ulogu da bi se to postiglo, u koordinaciji sa SAD i KFOR-om“, podsetila je ona, prenosi N1.

Dodala je da EU očekuje primenu svih sporazuma do sada postignutih u dijalogu, „počevši od povratka kosovskih Srba u institucije i početka razgovora o Zajednici opština sa srpskom većinom“.

Protest 9. januara

Za treći dan Božića 9. januar, u severnom delu Kosovske Mitrovice zakazan je protest Srba nezadovoljnih kosovskom politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića čiji su Srbi s Kosova “taoci”, kaže za list Danas jedan od organizatora protesta Ivan MIletić.

Može li se posle barikada do normalizacije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

On kaže da protest organizuje “nezadovoljni narod sa Severa Kosova”. Napominje da im se formalne organizacije nisu priključile, te da ne znaju koliko će ljudi doći s obzirom na, kako kaže, strah koji kod građana postoji.

Kaže da su građani videli s uklanjanjem barikadama u kom pravcu ide situacija, te da su se dogovorili da neće da prihvate “igrarije ni Kurtija ni Vučića”.

Strani izaslanici u Srbiji posle praznika?

Srbiju bi posle božićnih praznika trebalo da posete predstavnici Evropske unije, SAD, Francuske i Nemačke kako bi ubrzali rešavanje pitanja Kosova, pišu Novosti, a prenosi FoNet.

Prema pisanju tog lista, Beograd bi prvo trebalo da posete specijalni izaslanici Vašingtona i Brisela Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak. Zajedno sa njima treba da dođu i izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara Emanuel Bon i Jens Pletner.

Novosti su, pozivajući se na svoje izvore, navele da najmanje desetak zapadnih diplomata planira da dođe u Beograd kako bi "ubeđivali srpski državni vrh da se pokrenu politički pregovori sa alabanskom stranom", u čijem bi središtu bio francusko-nemački plan, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG