Linkovi

Demokrate u Senatu razmatraju izmenu ili ukidanje filibastera


Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer
Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je, uoči godišnjice upada u Kongres 6. januara, da će Senat uskoro glasati o promeni pravila filibaster, kako bi bilo omogućeno usvajanje zakona o biračkim pravima.

Filibaster podrazumeva da se 60 od 100 senatora saglasi da zaključi raspravu o nekom zakonskom predlogu i da se taj predlog stavi na glasanje. To često koristi manjina u Senatu, u ovom slučaju republikanci, da odugovlači raspravu u nedogled i odlaže glasanje. Demokrate u ovom sazivu Senata imaju tesnu većinu od 50 mesta i ne mogu sami da zaključe raspravu i stave zakon na glasanje.

Čak Šumer u pismu kolegama navodi da će Senat razmotriti promenu ovog pravila do 17. januara u pokušaju da usvoji zakon o biračkim pravima, koji republikanci blokiraju.

"Da budem jasan: 6. januar je simptom ozbiljnije bolesti - pokušaja da se delegitimišu izbori. I Senat mora da unapredi demokratske reforme i popravi sistem, kako ovakvi događaji ne bi postali pravilo".

Međutim, demokrate ne mogu međusobno da se dogovore o promeni ili ukidanju filibastera.

Dvoje demokratskih senatora, Džo Menčin iz Virdžinije i Kirsten Sinema iz Arizone protivili su se ukidanju filibastera uz argument da demokrate mogu da izgube većinu na narednim izborima i da će onda izgubiti mogućnost da, kao manjina, oni blokiraju zakone sa kojima se ne slažu.

Organizacije za unapređenje biračkih prava upozoravaju da zakon o biračkim pravima u Kongresu treba što pre usvojiti, jer republikanske vlasti u pojedinim saveznim državama donose zakone kojima se to pravo određenim grupama ograničava. Upozoravaju i da republikanci postavljaju ljude lojalne bivšem predsedniku Donaldu Trampu u izborne komisije, koji bi mogli da dovode u pitanje legitimitet nekih narednih izbora.

Tramp je 6. januara pozvao svoje pristalice da se "žestoko bore" za njegov mandat, a onda su oni upali u Kongres u pokušaju da spreče da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Kako će filibaster biti izmenjen - ostaje predmet diskusije.

Deluje da demokrate nemaju većinu za potpuno ukidanje, jer bi bilo kakva odluka zahtevala 50 glasova.

Takođe su oprezni jer znaju kakve su posledice ukidanja filibastera: jednom su već odlučili da ukinu to pravilo kod rasprave o postavljanju sudija ili članova izvršne vlasti. I kada su republikanci došli na vlast, to je iskoristio tadašnji lider senatske većine Mič Mekonel i lako "progurao" troje Trampovih sudija u Vrhovni sud.

Republikanci su sada zabrinuti da bi demokrate mogle da ukinu filibaster, pa lobiraju kod Menčina i Sineme da nastave da se tome protive.

Republikanski senator Majk Li iz Jute rekao je da će ukidanje filbiastera ličiti na stil vladavine iz "Gospodara muva" - gde većina vlada kako hoće, bez obzira na sve.

"Apsurdno je i opasno za ovu instituciju", kaže Li i poziva da se spreči Šumerov "destruktivni plan".

XS
SM
MD
LG