Linkovi

Uhapšen zbog prijetnji novinaru Glasa Amerike


Crnogorska policija saopštila je da je lišila slobode jednu osobu zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti na štetu dopsinika Glasa Amerike iz Crne Gore Nebojše Redžića, i urednika portala IN4S Gojka Raičevića.

“Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica lišili slobode A.T. (55) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti na štetu glavnog urednika portala IN4S G.R. i novinara Glasa Amerike (VOA) iz Crne Gore N.R”, saopštila je Uprava policije.

U policijskom saopštenju se navodi da su, “postupajući po prijavama više građana da im je nepoznato lice posredstvom društvene mreže Fejsbuk sa lažnih Fejsbuk profila prijetilo, kao i prijava više građana da im je nepoznato lice posredstvom ove društvene mreže, takođe sa lažnih profila, objavljivalo fotografije sa pogrdnim nazivima, uvredama i neistinama, a koje su uticale na njihov privatni i poslovni život, službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti”.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a tokom izviđajnog postupka i saradnjom sa Digitalnom forenzičkim centrom iz Podgorice, koji se bavi otkrivanjem lažnih vijesti i informacija, policijski službenici su “došli do sumnje da je A.T. otvorio više od 12 lažnih profila pod različitim nazivima”.

Sa navedenih lažnih profila A.T. je, kako se sumnja, postavljao fotografije javnih ličnosti iz svijeta politike, muzike i novinarstva, kojom prilikom je stavljao statuse da su navedena lica ili preminula ili da su optužena za razne vrste krivičnih djela protiv polnih sloboda.

“Takođe A.T. je, sumnja se, koristeći navedene lažne profile uputio prijetnje glavnom uredniku portala IN4S G.R. i novinaru Glasa Amerike (VOA) iz Crne Gore N.R”, saopštila je policija.

Postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici, policija je izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi A.T. prilikom čega su oduzeti digitalni uređaji (računar, hard disk, eksterni hard disk, kao i USB memorijska kartica), a za koje postoji sumnja da se na njima nalaze dokazi o izvršenim krivičnim djelima.

“A.T. je lišen slobode i uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužiocu”, navode u policiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG