Linkovi

Gerškovič uložio žalbu na pritvor u Rusiji, SAD "rade sve što mogu" da ga oslobode


Novinar dnevnika Vol strit žurnal napušta sudnicu u pratnji bezbjednjaka (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Novinar dnevnika Vol strit žurnal napušta sudnicu u pratnji bezbjednjaka (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Američki novinar Evan Gerškovič, koji je uhapšen u Rusiji prošle nedelje po optužbi za špijunažu, uložio je žalbu na pritvor preko advokata, dok je iz Vašingtona saopšteno da se ulažu veliki napori da se on oslobodi.

Sud u Moskvi je prošlog četvrtka donio odluku o pritvaranju novinara dnevnika Vol strit žurnal do 29. maja, po optužbama koje predviđaju zatvorsku kaznu do 20 godina.

Gerškovičev pravni tim uložio je žalbu na odluku da novinar bude zadržan u moskvskom zatvoru Lefortovo do suđenja.

Vol strit žurnal je negirao optužbe protiv Gerškoviča, nazivajući ih "opakim kršenjem slobode medija" i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

Iz Kremlja je prošle nedelje, bez iznošenja dokaza, saopšteno da je Gerškovič "uhvaćen na djelu".

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u ponedeljak da će SAD "uraditi sve što mogu da Evana vrate kući" i da Vašington "ulaže velike napore od kako je saznao da je novinar pritvoren".

Kirbi nije odgovorio na pitanje da li će SAD konstatovati da je Gerškovič nepravedno priveden.

"Stejt department ima proces klasifikacije pritvora i još to razmatraju...Pojedinačno razmatraju slučajeve Amerikanaca pritvorenih u inostranstvu i da li da ih klasifikuju kao nepravedne", rekao je Kirbi.

Američki novinar nije u mogućnosti da komunicira sa bilo kim od kako je uhapšen u Jekaterinburgu prošle nedelje, a njegovom advokatu nije bio omogućen pristup spisima tokom sudskog pretresa.

Riječ je o najozbiljnijem potezu protiv jednog američkog novinara u Rusiji od kraja Hladnog rata.

Glavna i odgovorna urednica Vol strit žurnala Ema Taker rekla je za medije u ponedeljak da se nada da će Gerškovič moći da razgovara sa advokatom "tokom naredne nedelje".

XS
SM
MD
LG