Linkovi

U Srbiji skoro 1.500 novozaraženih, šest osoba preminulo


Testiranje građana na koronavirus na Institutu Torlak

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 1.497 novozaraženih na 12.818 testiranih uzoraka. Preminulo je šest osoba. Na bolničkom lečenju je 894 pacijenata, a na respiratorima 30.

RTS prenosi da su epidemiolozi tražili održavanje sednice Kriznog štaba na kojoj bi se razmatrale nove mere.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio da je trenutna epidemiološka situacija nesigurna, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, ali da neće biti razmatrane opcije ograničenja kretanja ili policijskog časa.

On je za TV Prva rekao da je povećan broj preminulih i da je nedavno umro i mladić od 22 godine koji nije bio vakcinisan.

Tiodorović je izneo podatak da je više od 92 odsto hospitalizovanih nevakcinisano, te da oni koji nis u primili vakcinu imaju 20 puta više šanse da razviju težu kliničku sliku od vakcinisanih.

Građanima Srbije od utorka 17. avgusta je dostupna i treća doza vakcine, a Vlada je u uputstvima navela da građani ne treba sami da se prijavljuju, već će dobiti SMS od e-Uprave ako su vakcinisani pre najmanje šest meseci.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović izjavila je da nema potrebe ići kod izabranog lekara za savet o trećoj dozi vakcine protiv kovida-19, već da će lekari na vakcinalnim punktovima građanima odgovarati na sva pitanja.

Jovanović je za Blic istakla da odluku o vrsti vakcine koja će biti primenjena kao treća doza donosi osoba koja se vakciniše, ali da je pre vakcinacije neophodna konsultacija sa lekarom koji na vakcinalnom punktu može dati preporuku nakon sagledavanja mogućih kontraindikacija, prenosi Fonet.

"Najznačajnija je nova doza, koja treba da poveća zaštitu vakcinisane osobe, nije važna vrsta vakcine", poručila je Jovanović.

Ona kaže da je, pošto se pojavljuju nove modifikacije virusa, pomoć treće doze "veoma poželjna", ali i da je i dalje primarni cilj u borbi protiv Kovida19 vakcinacija do sada nevakcinisanih građana.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.716.640 građana Srbije, a drugu dozu 2.619.839.

XS
SM
MD
LG