Linkovi

U Srbiji počinje isplata pomoći od 20 evra


Novčanica od 20 evra
Novčanica od 20 evra

Isplata državne pomoći od po 20 evra penzionerima, primaocima socijalne pomoći i zatvorenicima počela je u utorak, dok će drugi građani novac dobiti 8. i 9. decembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je za RTS rekao da će pomoć, koju država daje tokom pandemije, dobiti više od 5,8 miliona građana Srbije, što je ukupno oko 13,6 milijardi dinara.

Svi punoletni građani Srbije koji su se prijavil za pomoć, bez obzira na socijalni status, dobili su do sada tri paketa, što je ukupno koštalo oko 8 milijardi evra, kaže Mali.

Prošle godine, država je dala pomoć u iznosu od 100 evra, a ove godine dva puta po 30 evra. Ministar finansija je podsetio da su u septembru dodatnih 50 evra dobili penzioneri, 60 evra nezaposleni, i dva puta po 100 evra građani na Kosovu.

Mali je prokomentarisao i kritike da se novac građanima uplaćuje zbog izbora koji su u aprilu 2022.

"Ne radimo zbog izbora neke stvari koje su važne za građane. Godinama unazad sprovodimo ekonomsku politiku koja za cilj ima rast privrede i rast standarda. Ekonomija ni na koji način kod nas ne definiše politiku. Sprovedene mere su kako bismo umanjili negativne posledice kovida 19. Mi iz ove krize izlazimo sa mnogo manjim posledicama od razvijenih zemalja", kaže ministar finansija.

Istakao je i da se Srbija nije dodatno zadužila zbog ovih isplata na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prilikom isplate prvih 100 evra, pojedini ekonomisti su kritikovali državu jer se po nepovoljnim uslovima zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu, te da će novac koji građani dobijaju kao pomoć - na kraju morati sami i da vrate.

XS
SM
MD
LG