Linkovi

Blater ostaje na čelu FIFA


Predsednik FIFA-e govori na otvaranju Kongresa u Cirihu
Predsednik FIFA-e govori na otvaranju Kongresa u Cirihu

Predsednik FIFA-e Sep Blater će i naredne četiri godine biti na tom položaju, uprkos korupcionaškom skandalu koji potresa Međunarodnu fudbalsku federaciju

Blater nije uspeo da u prvom krugu glasanja osvoji potrebnu većinu od 140 glasova, za što mu je nedostajalo sedam glasova, ali se njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin Al Husein povukao pre održavanja drugog kruga.

U obraćanju 65. Kongresu FIFA-e u Cirihu, Blater se zahvalio svom protivniku i pohvalio njegov integritet i posvećenost reformi federacije. Takođe je obećao da će izbaviti FIFA-u iz trenutne situacije.

Američka fudbalska asocijacija izrazila je razočarenje rezultatom glasanja, ali je čestitala Blateru i najavila da će nastaviti da se zalaže za suštinske promene u FIFA-i.

U ranijem obraćanju, predsednik fudbalske federacije rekao je da će preuzeti na sebe “odgovornost za trenutnu oluju” optužbi o korupciji. “FIFA mora već od sutra da povrati svj ugled”, poručio je Sep Blater. Založio se i za jedinstvo i timski duh kako bi FIFA mogla da prevaziđe skandal. Takođe je dodao da ne smatra da bi se federacija suočavala sa aktuelnim problemima da Rusiji i Kataru nije dodeljenja organizacija Svetskih kupova 2018. i 2022 godine.

Američka optužnica tereti 14 osoba za krivična dela poput reketiranja, pronevere i pranja novca. U odvojenoj istrazi, švajcarske vlasti ispituju navode o zloupotrebama i pranja novca u vezi sa odlukom o domaćinima naredna dva Svetska kupa.

U Berlinu, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da Blater mora da podnese ostavku i da je za njega nezamislivo da je on prava osoba da vodi svetsku fudbalsku federaciju nakon optužbi za korupciju. “Iskreno, svedoci smo ružne strane ove prelepe igre”, naglasio je britanski lider. Blaterovu ostavku zatražile su i dve glavne evropske fudbalske asocijacije.

XS
SM
MD
LG